Klaus Iohannis dinamitează bugetul "PSDragnea": "Voi sesiza azi CCR pe bugetul rușinii naționale"!


Klaus Iohannis dinamitează bugetul "PSDragnea": "Voi sesiza azi CCR pe bugetul rușinii naționale"!

Președintele Iohannis a criticat în termeni duri guvernarea PSD-ALDE, despre care a spus că este un eșec. Consideră că PSD este incapabil și incompetent să conducă România și că Partidul Social Democrat guvernează doar în interesul lui Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis a precizat că va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu legea bugetului pe 2019: „Există, însă, din păcate, și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de UE, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale. S-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității. Pentru toate acestea, voi sesiza azi CCR pe bugetul pentru 2019, bugetul rușinii naționale”.

„De fapt, PSD-ul nici nu guvernează pentru români și pentru România. PSD-ul guvernează pentru Dragnea. PSD-ul este incompetent și incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul rușinii naționale. Asta este bugetul propus pentru 2019”,a mai declarat președintele.

Iohannis susține, potrivit biziday.ro, că „este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget PSD-ul încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției și asta este prima mare minciună din buget”.

Principalele declarații:

Bună ziua. Un lucru este clar. Guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată. Economia României este bulversată, mai ales după ordonanța 114, dată în mare taină la sfârșitul anului trecut. De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție, păi întreaga guvernare PSD-istă a fost un asalt asupra justiției și a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD-ului de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să-și rezolve dosarele penale.

De fapt, PSD-ul nici nu guvernează pentru români și pentru România. PSD-ul guvernează pentru Dragnea. PSD-ul este incompetent și incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul rușinii naționale. Asta este bugetul propus pentru 2019.

Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget PSD-ul încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției și asta este prima mare minciună din buget.

Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD-ul bugetul trei luni de zile, fiindcă în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament. Păi vă spun eu de ce a întârziat. Ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile.

Acum câteva zile ministrul PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare, auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Păi ăștia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiții publice. Promit și nu fac.

În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD-ul a avut grijă să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice.

150 de milioane va primi PSD-ul din finanțarea partidelor. 150 de milioane din 270 de milioane propuse pentru finanțarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul trecut. Deci PSD-ul și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul trecut. Pentru asta au bani. O victimă sigură acestui buget, o victimă foarte sigură, este administrația locală. Comunitățile locale din România primesc un miliard de lei mai puțin decât în anul trecut. O mie de milioane de lei mai puțin decât anul trecut.

Cum să lucreze primăriile fără acești bani? Cum să își realizeze investițiile? Evident că nu și le pot realiza. Primăriile vor trebui să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget.

Există, însă, din păcate, și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de UE, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale. S-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității. Pentru toate acestea, voi sesiza azi CCR pe bugetul pentru 2019, bugetul rușinii naționale.

Aceeași soartă de sesizare a CCR o va avea și Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză CCR”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.