Toader, luat în vizor de absolvenții Universității „Alexandru Ioan Cuza". I se cere DEMISIA din funcția de rector


Toader, luat în vizor de absolvenții Universității „Alexandru Ioan Cuza". I se cere DEMISIA din funcția de rector

Aproape două sute de foști studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-au adresat printr-o scrisoare deschisă lui Tudorel Toader să demisioneze din funcția de rector.

Tudorel Toader este acuzat de către foștii studenți că, în calitate de ministru al Justiției, se asociază cu cei care încalcă legile statului prin asedierea statului de drept și a sistemultui judiciar.

„Domnule profesor Tudorel Toader, ne este greu să știm care este adevăratul motiv pentru care ați ales să vă puneți toate cunoștințele acumulate în timp în slujba unei coaliții care pune în pericol viitorul României în cadrul Uniunii Europene, dar și al siguranței noastre ca cetățeni și care zilnic, prin aproape orice decizie pe care o ia, asediază statul de drept și sistemul judiciar.

În timpul mandatului dvs., țara noastră a primit cele mai aspre critici și chiar o rezoluție din partea Parlamentului European. Comisia Europeană a criticat vehement demersurile legislative în contextul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) și, cel mai recent, GRECO (organism al Consiliului Europei, la care am aderat în 1993!), a transmis cel mai dur raport primit vreodată de România de la mineriade încoace. Comisia de la Veneția (al cărei membru sunteți) a atras atenția asupra toxicității modificărilor codurilor penale pe care le-ați girat.

Ca foști absolvenți ai Universității Cuza ne simțim obligați să luăm atitudine și să facem tot ce ține de noi pentru a readuce Universitatea pe care am absolvit-o la cota de imagine și de încredere de care s-a bucurat până nu demult.

Noi, absolvenți mai vechi și mai noi ai Universității „Al. I. Cuza” din Iași, vă cerem în mod public demisia pentru prejudiciul de imagine pe care îl aduceți unui simbol al învățământului românesc, dar și un simbol pentru fiecare dintre noi în parte.

Dacă această instituție reprezintă ceva pentru dvs., dacă vreți să o apărați și să o protejați și nu vreți ca numele ei să fie asociat cu o coaliție care legiferează și guvernează numai în interes propriu, singurul gest de demnitate și de respect ar fi renunțarea la funcția de rector”.

Aceasta este o parte a scrisorii deschise înaintate ministrului de Justiție. La finalul scrisorii, este atașată o listă cu numele studenților și al absolvenților care au semnat.

De asemenea, în luna decembrie a anului 2018, zeci de profesori a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au solicitat Senatului instituției să demareze procedurile pentru demiterea lui Tudorel Toader din funcția de rector, după ce s-a autosospendat după numirea sa în funcția de ministru al Justiției.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.