E OFICIAL: Cioloș vrea să ”învingă” sistemul cu un partid virat la cheie de… SISTEM. IMPLICAȚIILE unui scandal EXCLUSIV


E OFICIAL: Cioloș vrea să ”învingă” sistemul cu un partid virat la cheie de… SISTEM. IMPLICAȚIILE unui scandal EXCLUSIV

Fostul premier tehnocrat – l-am numit pe Dacian Cioloș – a organizat, marți, o conferință de presă, care s-a transmis doar pe internet, pentru a răspunde acuzațiilor lansate de scriitorul și istoricul Marius Oprea, colaborator Podul.ro: anume că partidul PLUS a fost construit de o firmă de avocatură controlată de fostul torționar și anchetator securistic Alexandru Ioardache, ceea ce înseamnă că așa-prezentatul politician anti-sistem vrea să învingă sistemul de la șefia unui partid virat la cheie de același sistem.

La a treia ieșire publică pe marginea acestui subiect, Dacian Cioloș NU a dezmințit (a se consemna că NU a făcut-o nici în precedentele luări de poziție) niciuna dintre informațiile publicate de Marius Oprea. A repetat doar faptul că NU a știut absolut nimic despre trecutul securistic și infracțional al clanului Iordache – Oprea NU l-a acuzat niciodată că ar fi fost în cunoștință de cauză, ci doar l-a întrebat, după ce a etalat niște evidențe de necontestat, dacă știe despre aceste aspecte.

De asemenea, Dacian Cioloș a reiterat o chestiune de bun-simț pe care nimeni întreg la cap NU ar putea să o infirme vreodată: anume că vinovățiile și responsabilitățile (ca și păcatele, de altfel) sunt pur individuale, copiii/urmașii nefiind cu absolut nimic vinovați pentru fapte părinților. Subscriem întru totul acestui adevăr de necotestat.

Numai că Podul.ro sesizase o cu totul altă problemă: anume că actualul secretar general al PLUS – Adrian Iordache, fiul torționarului Iordache – a accidentat grav un polițist pe care l-a lovit cu jeep-ul, în vara lui 2001, iar grijuliul și epoletatul său tată a îngropat ancheta și l-a scăpat, în ”buna” tradiție a sistemului ticăloșit, de orice urmări penale. Asta cât de ”în regulă” mai e, având în vedere niște minime criterii de integritate morală? Cum rămâne cu ”toți pentru Justiție”? Adrian Iordache este actualul secretar general al PLUS.

Cioloș a ridicat din umeri (și este cât se poate de firesc că a făcut-o) când a fost întrebat atât despre acuzațiile care-l vizau pe Iordache jr, cât și despre infracțiunile contrabandistice gigantice desfășurate de clanul securisto-interlop Iordache, ca-n pădure – bine că nu aveam autostrăzi (nici azi nu-s), că și-ar fi triplat ăștia numărul de tiruri pline cu țigări. Ex-premierul a explicat că el nu știe nimic despre așa ceva și că nici nu are nimic de spus până când nu apar niște verdicte din partea unor instituții abilitate.

Bună asta! Este cea mai comodă declarație pe care Dacian Cioloș o putea face, după ce a izbit de două ori cu bâta-n baltă, cu efectele deja arhicunoscute. E bună fiindcă prinde la public.

În primul rând, verdictele pe care Cioloș le ”așteaptă” (cel puțin declarativ) au fost tergiversate și îngropate (Podul.ro deține probe serioase în acest sens) tocmai de securiștii și milițienii care le făceau obiectul, laolaltă cu instituțiile căpușate de aceștia și de sinecuriștii lor. Sub nomenklaturistul Ion Iliescu, asta a fost o nimica toată – reușiseră să închidă în sertare dosare majore care trenează și dor cumplit și astăzi, ”Revoluția” și ”Mineriada” (plus dubla crimă din Dosarul ”Frumușanu-Crăiniceanu”, unde l-au făcut scăpat pe asasinul cu epoleți). Noroc cu CEDO, cu Uniunea Europeană.     

În al doilea rând, cum rămâne cu faptul că firma de avocatură care a i-a virat partidul lui Dacian Cioloș a fost înființată și sporită de un torționar al fostei Securități exact în anii în care clanul Iordache se împutrezea din sumele faraonice însușite prin contraband cu țigări practicată la cote uriașe, nu cu vreo sacoșă sau cu portbagajul? Geneza asta tenebroasă face bara-bara cu mult trâmbițatele criterii de integritate fluturate de PLUS?

Că tot ne lovim, vrem-nu vrem, de categoria ”criterii”, Podul.ro nu poate decât să se bucure sincer că a ajutat PLUS să își definitiveze… criteriile de integritate. Pe scurt, Cioloș a anunțat că de acum toți PLUS-iștii vor completa o declarație pe propria răspundere cum că nu au colaborat cu Securitatea. Tare! Asta va ajuta mult, mult de tot. Și la TVR se semnează o astfel de foiță, iar rezultatele le vedem cu ochiul liber. Sau nu vedem decât ce ne place, judecând cu o teribilă dublă măsură.  

Vă amintim că mentorul firmei de avocatură care a construit PLUS – Alexandru Iordache, fost torționar al Securității și fost contrabandist – a anunțat, luni, că NU intenționează să-l cheme în instanță pe istoricul Marius Oprea, deoarece e prea… bătrân și bolnav pentru niște vizite la tribunal. De notat că Iordache și fiul său (ambii făcând obiectul acuzațiilor Podul.ro, din rațiuni legitime ce țin fie de Securitate, fie de infracțiuni și mușamalizări duhnitoare, dar NU și din rațiuni de rudenie) controlează o importantă firmă de avocatură (Iordache și partenerii) cu o impresionantă cifră de afaceri. Și totuși…

Să nu uităm nici faptul că (recent) procurorii au deschis dosare penale pentru acte de represiune săvârșite împotriva românilor în timpul regimului comunist, fapte care în prezent sunt încadrabile la crime împotriva umanităţii – mai multe detalii AICI. Cazurile reclamate vizează și represiunea sistematică, diversiunea şi asasinatele din zilele de 16-21 Decembrie de la Timişoara, Cluj, Bucureşti, Braşov, Târgu Mureş, Craiova și Brăila. Și un fost anchetator-șef al Securității (noi îl numim torționar și infractor prolific) are multe, foarte multe de ascuns.

Notă: Singura rațiune pentru care încă nu publicăm un amplu serial privind numeroasele și gravele infracțiuni și inginerii săvârșite de clanul Iordache este că NU vrem să se creadă/interpreteze/acuze că am pune ”lemne” pe foc pentru a amplifica deserviciile de imagine ale lui Dacian Cioloș (și PLUS) aflat într-un important an electoral. Chiar NU intenționăm asta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.