EXCLUSIV Interviu. Rectorul Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți face două mari anunțuri pentru etnicii români minoritari, dar și pentru toți cei care doresc să urmeze o facultate cu predare în limba română. Profesorul Ruslan Biloscurschi, un prieten sincer și de nădejde al etnicilor români din Cernăuți și nordul Bucovinei


EXCLUSIV Interviu. Rectorul Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți face două mari anunțuri pentru etnicii români minoritari, dar și pentru toți cei care doresc să urmeze o facultate cu predare în limba română. Profesorul Ruslan Biloscurschi, un prieten sincer și de nădejde al etnicilor români din Cernăuți și nordul Bucovinei

Podul.ro a reușit să realizeze un nou interviu exclusiv cu rectorul Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți – profesorul Ruslan Biloscurschi. La numai un an de la preluarea mandatului de rector, domnul Biloscurschi a reușit să extindă o serie de parteneriate universitare existente, precum și să parafeze altele noi, importante în egală măsură pentru comunitatea academică din nordul Bucovinei și regiune. 

Printre cele mai relevante parteneriate se numără și cel cu mediul academic din sudul Bucovinei și cu Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava. 

În primul interviu cu Ruslan Biloscurschi, la scurt timp după ce acesta a obținut cea mai importantă funcție de conducere în cadrul Universității din Cernăuți, Podul.ro a scris că noul rector pune mare preț pe valorificarea relațiilor internaționale academice, considerând drept o prioritate absolută studierea limbilor și a diverselor culturi în cadrul Universității, întrezărind inclusiv o serie de oportunități pentru minoritarii români din nordul Bucovinei, dar și pentru ucrainenii care sunt dornici să învețe limba română și în limba română, care este una dintre limbile oficiale ale UE. (detalii AICI)

În exclusivitate pentru Podul.ro, rectorul Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, după o întâlnire oficială avută cu omologul său din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, a făcut 2 anunțuri extrem de importante pentru etnicii români minoritari, dar și pentru toți cei care doresc să urmeze o facultate cu predare în limba română. 

Primul anunț se referă la faptul că cele două universități se pregătesc de înființarea unui program comun de tip dublă-diplomă pentru studenții din cadrul Facultății de Filologie Română și Clasică din Cernăuți, care sunt în mare parte etnici români minoritari. Programul le va permite absolvenților să obțină atât diploma de studii superioare emisă de către Universitatea Națională “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, cât și diploma Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, recunoscută pe plan european. Mai mult decât atât, rectorul Biloscurschi a declarat pentru Podul.ro că acest program va putea fi implementat chiar începând cu noul an universitar – 2025/2026. 

Cel de-al doilea anunț se referă la posibilitatea, și totodată deschiderea noului rector al Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți pentru a extinde, pe viitor, programele de tip dublă-diplomă și pentru alte facultăți. Acest lucru ar putea însemna că studenții vor avea posibilitatea să se formeze atât în limba ucraineană, la Cernăuți, cât și la Suceava, în limba română, obținând la absolvire diplomele ambelor universități. 

Mai jos, vă prezentăm un scurt interviu realizat de Podul.ro cu rectorul Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți. Vă invităm să-l citiți și să-l distribuiți: 

Constantin Dicusar (Podul.ro): Domnule rector, ați avut recent o întâlnire cu rectorul Universității din Suceava. Ne puteți spune mai multe despre concluziile acestei întâlniri, inclusiv despre următorii pași care pot fi făcuți în viitorul apropiat în ceea ce privește obiectivele bilaterale stabilite?

Prof. Ruslan Biloscurschi, rectorul Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți: În cadrul unei întâlniri cu rectorul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, profesorul Mihai Dimian, am discutat mai multe domenii importante de cooperare, în special:

– extinderea cooperării științifice între profesorii și cercetătorii universităților noastre;

– participarea la inițiative comune în cadrul alianței NEOLAiA a universităților europene;

– susținerea educației incluzive, a spiritului antreprenorial și a culturii startup-urilor;

– importanța dezvoltării educației IT ca prioritate pentru ambele universități.

Podul.ro: Sursele noastre spun că a fost abordată inclusiv posibilitatea de a iniția programe de tip dublă-diplomă, pe modelul celor existente și în Republica Moldova. Ați putea să ne spuneți mai multe despre o astfel de perspectivă? Credeți că este posibil ca aceste programe să poată fi introduse din noul an universitar 2025/2026? În afară de Facultatea de Filologie Română și Clasică, sunt avute în vedere programe de tip dublă-diplomă și pentru alte facultăți?

Ruslan Biloscurschi: Într-adevăr, discuția noastră a acordat o atenție deosebită posibilității de a crea programe de tip dublă-diplomă. În prezent, un astfel de program este avut în vedere exclusiv pentru studenții care studiază la Facultatea de Filologie Română și Clasică, cu perspectiva introducerii sale încă din anul universitar 2025/2026. 

În același timp, punerea în aplicare a acestei inițiative depinde de alinierea programelor de studii între universitățile noastre, proces care necesită timp și o strânsă coordonare. În acest stadiu, posibilitatea de a extinde programele de tip dublă-diplomă la alte facultăți nu este încă luată în considerare, dar nu excludem o astfel de perspectivă în viitor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.