Potrivit mediafax.ro, luni dimineață, Uniunea Salvați România (USR) ar fi organizat o ședință fulger a Biroului Național, cu un singur punct pe ordinea de zi: desemnarea reprezentantului partidului în contextul deciziei BEC pe care formațiunea urmează s-o conteste în instanță (detalii mai jos).
În doar câteva minute, membrii prezenți l-au votat pe Dominic Fritz ca reprezentant al partidului – o mișcare ce pare a fi un pas clar spre preluarea conducerii USR.
Surse din interiorul partidului spun că decizia a fost luată fără ca Elena Laconi să conducă ședința, așa cum prevede statutul partidului. De altfel, Lasconi ar fi singura persoană abilitată legal să conteste decizia BEC.
Practic, edilul Timișoarei încearcă să își asume funcția de președinte al partidului, cu toate că Elena Lasconi nu a participat la ședința BN.
Conform statutului USR, ședințele Biroului Național trebuie conduse de președintele partidului, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind validitatea deciziei luate. Acest aspect ar putea deschide calea unei contestații în instanță.
Rămâne de văzut dacă această mutare va avea consecințe legale sau doar va amplifica tensiunile deja existente în interiorul partidului. Sursa: mediafax.ro
Vicepreședintele USR Radu Mihaiu a respins luni informațiile potrivit cărora prim-vicepreședintele partidului Dominic Fritz ar fi devenit reprezentantul USR.
Mihaiu a precizat că Fritz va semna doar decizia de luni a Biroului Național al USR, având în vedere că președinta partidului, Elena Lasconi, a lipsit de la această ședință.
„Infirm (că Dominic Fritz ar urma să o înlocuiască pe Elena Lasconi la conducerea USR). A fost o ședință în care s-au operaționalizat niște lucruri, respectiv semnarea contractelor de către secretarul general. Pentru că președintele nu a fost prezent la ședință, oficializarea acestei decizii va fi făcută de un vicepreședinte, respectiv de Dominic. Dar, doar semnarea deciziei Biroului Național de astăzi”, a explicat Radu Mihaiu, pentru AGERPRES.
El a adăugat că Elena Lasconi este în continuare președinta partidului.
„Astăzi a avut loc o ședință de Birou Național, în care Elena Lasconi nu a participat. Acest Birou Național a dat o decizie, care trebuia să fie semnată de cineva și va fi semnată de Dominic Fritz, care este prim-vicepreședinte și semnează decizia de astăzi. (...) (Este vorba despre) contractele pe care le are partidul și de campanie, și toate celelalte, pentru că suntem un partid care trebuie să funcționeze'”, a menționat vicepreședintele USR.
Precizările USR privind decizia BEC de sâmbătă care a decis, pe baza unei sesizări depuse de AUR că USR nu poate face campanie pentru un alt candidat decât Elena Lasconi, liderul de facto al formațiunii și președinta acesteia:
„Uniunea Salvați România (USR) ia decizii politice în baza unor principii clare, în acest caz vorbim despre susținerea candidatului proeuropean care are cele mai multe șanse să intre în turul 2.
Ca urmare, denunță public decizia fără precedent a Biroului Electoral Central (BEC), care interzice USR să își exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan. Situația în care ne aflăm acum este una total aberantă și îngrădește libertatea de exprimare, precum și dreptul unui partid politic de a stabili în forurile interne strategia politică. USR ia decizii în baza unor principii clare și, oricât de nepopulare ar fi acestea, BEC nu poate să impună partidului direcția strategiilor politice pe care le pune în aplicare.
Înainte de a decide să conteste în instanță decizia BEC, juriștii USR au analizat atent argumentația pe care se bazează aceasta. Acțiunea în instanță nu este, așadar, un gest emoțional sau politic, ci un demers absolut firesc pentru a apăra principiile democratice.
Decizia BEC a fost luată în urma unei sesizări depuse de AUR și reprezintă o încălcare flagrantă a libertății de exprimare și a dreptului democratic fundamental al unui partid politic de a comunica public susținerea pentru un candidat proeuropean care, în mod realist, poate împiedica o finală a competiției electorale între doi extremiști.
Ce spune BEC, mai exact: USR nu are voie să posteze pe paginile sale mesaje de susținere pentru Nicușor Dan, pentru că BEC consideră că astfel ar apărea „doi candidați ai USR”, ceea ce este o aberație în condițiile în care prin decizie internă a partidului a fost clarificat acest aspect. USR, prin decizia forurilor de conducere, a decis statutar care este candidatul susținut la aceste alegeri.
Pe această logică, dacă Elena Lasconi ar fi decis să se retragă din cursă de bunăvoie și să îl susțină public pe Nicușor Dan, nici ea și nici USR nu ar fi avut voie să o spună în mod oficial. O decizie absolut aberantă, care nu are nicio legătură cu democrația.
„Este un abuz fără precedent. Nu BEC și, cu siguranță, nu AUR decid ce are voie un partid democratic să spună. Avem tot dreptul să susținem un candidat cu care împărtășim valori proeuropene și care are șanse să câștige în fața extremiștilor și să explicăm alegătorilor noștri de ce această alegere este una de responsabilitate. Membrii noștri vor distribui mesajele lui Nicușor Dan și vom contesta decizia în instanță. Vom apăra libertatea de exprimare până la capăt. Este inadmisibil ca, într-o democrație europeană, un partid să nu poată renunța la sprijinul pentru un candidat și să își redirecționeze public susținerea spre un altul, pe baza datelor sociologice, a contextului politic și a interesului național. Este esența deciziilor politice responsabile. Până la decizia instanței, vom face campanie în stradă și pe paginile noastre personale și-i încurajăm pe toți cei care doresc să ducă mesajele lui Nicușor Dan mai departe să facă la fel”, afirmă Ionuț Moșteanu, membru în Biroul Național al USR.
USR va contesta în instanță această decizie care creează un precedent periculos și deschide calea pentru cenzură politică mascată sub argumente birocratice. Dacă se menține, înseamnă că niciun partid nu poate face o alegere rațională, în timp real, în funcție de cum evoluează contextul electoral. USR apără un principiu fundamental: dreptul de a susține public, clar și onest, un candidat în care credem și dreptul alegătorilor de a fi informați legat de acest lucru.
România are nevoie de democrație vie, nu de tăcere impusă.”