Un cetățean afgan a fost arestat în SUA pentru că ar fi planificat un masacru în ziua alegerilor. Detaliile cazului


  • ACP
  • Oct 9, 2024 20:47
  • 853
Un cetățean afgan a fost arestat în SUA pentru că ar fi planificat un masacru în ziua alegerilor. Detaliile cazului

Un cetățean afgan în vârstă de 27 de ani a fost arestat în SUA pentru că ar fi planificat un masacru în ziua alegerilor, 5 noiembrie, în numele Statului Islamic.  

Nasir Ahmad Tawhedi, care a intrat în SUA la scurt timp după retragerea dezastruoasă din Afganistan, a fost arestat luni după ce s-a deplasat la o fermă pentru a obține două arme AK-47 și sute de cartușe pe care le plătise unui informator FBI sub acoperire. (sursa: CNN)

Tawhedi achiziționase armele pentru el și un complice pe care l-a recrutat, al cărui nume nu a fost făcut public, vârsta acestuia fiind sub 18 ani. 

"Departamentul Justiției a dejucat planul acuzatului de a achiziționa arme semiautomate și de a comite un atac violent în numele ISIS pe teritoriul SUA în ziua alegerilor", a declarat procurorul general Merrick Garland.

"Inculpatul ar fi luat măsuri pentru a lichida bunurile familiei sale, pentru a reinstala membrii familiei sale în străinătate, dar și pentru a achiziționa puști de asalt AK-47 și muniție, respectiv pentru a comite un atac terorist în Statele Unite", a afirmat Departamentul de Justiție în cursul zilei de marți. 

După arestare, Tawhedi le-a spus anchetatorilor că plănuia să atace cu complicele său o adunare mare de oameni, așteptându-se să nu scape cu viață din acest atac.  

Tawhedi a efectuat o căutare pe internet despre "cum să acceseze camerele din Washington DC" și a vizionat, de asemenea, camerele web ale Casei Albe și ale Monumentului Washington, au relatat pentru presă anchetatorii.  

Dovezile împotriva lui includ și o înregistrare video în care este văzut îmbrățișându-și fiica și un alt copil și citindu-le o listă cu recompensele pe care martirii le primesc în viața de apoi. El "a afirmat că martirii vor fi scutiți de suferințele mormântului, vor fi plasați în rai, se vor căsători cu 72 de fecioare și vor primi o coroană plină de bijuterii".

Tawhedi le-a mai transmis anchetatorilor că plănuia totodată să își mute familia în Afganistan pentru a putea "trăi conform islamului pur". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.