VIDEO. O rachetă lansată din Yemen a lovit centrul Israelului. Reacția premierului israelian: "Ar fi trebuit să știe până acum că percepem un preț mare pentru orice încercare de a ne face rău" / "Îi invit să viziteze portul Hodeida"


  • ACP
  • Sep 15, 2024 15:16
  • 572
VIDEO. O rachetă lansată din Yemen a lovit centrul Israelului. Reacția premierului israelian: "Ar fi trebuit să știe până acum că percepem un preț mare pentru orice încercare de a ne face rău" / "Îi invit să viziteze portul Hodeida"

O rachetă sol-sol lansată din Yemen a lovit duminică dimineața centrul Israelului, fără a provoca răniți, conform declarației autorităților militare israeliene. Purtătorul de cuvânt militar al Houthi, gruparea care a lansat racheta, a anunțat că aceasta a "țintit o poziție militară a inamicului israelian în zona Jaffa" cu o "nouă rachetă balistică hipersonică" care a reușit să evite sistemele de apărare aeriană ale Israelului.



În urma detectării acesteia au fost lansate mai multe rachete de interceptare atât din sistemul Arrow, cât și din sistemul Iron Dome, dar armata încă stabilește dacă interceptarea rachetei lansate din Yemen a fost sau nu reușită. Racheta a declanșat sirenele de raid aerian din Tel Aviv și în centrul Israelului, inclusiv în aeroportul internațional Ben Gurion, ceea ce i-a făcut pe locuitori să fugă spre adăposturi. Nu au fost raportate pagube, iar autoritatea aeroportuară a declarat că operațiunile normale au fost reluate la scurt timp după aceea. Serviciile de urgență din Israel au anunțat într-o postare pe rețeaua X că nouă persoane au suferit răni minore în timp ce căutau adăpost.

Radioul armatei israeliene a relatat că "racheta balistică a parcurs o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri, având un timp de zbor de aproximativ 15 minute, iar forțele aeriene investighează de ce racheta nu a fost interceptată înainte de a ajunge în Israel", deși iau în considerare posibilitatea ca una din rachetele interceptoare Arrow să fi lovit parțial racheta sosită din Yemen.

Premierul Netanyahu a reacționat imediat după atac, la începutul unei reuniuni a cabinetului, declarând: "În această dimineață, houthis au lansat o rachetă sol-sol din Yemen pe teritoriul nostru. Ar fi trebuit să știe până acum că percepem un preț mare pentru orice încercare de a ne face rău". 

"Cei care au nevoie de un memento în această chestiune sunt invitați să viziteze portul Hodeida", a adăugat Netanyahu, referindu-se la orașul de la Marea Roșie din Yemen pe care avioanele de război israeliene l-au bombardat în iulie, după ce houthis au revendicat un atac cu dronă care a ucis un civil la Tel Aviv. Houthis se numără printre grupările din Orientul Mijlociu susținute de Iran, care acționează deschis împotriva Israelului.  

Și pe flancul nordic al Israelului, mișcarea libaneză Hezbollah a avut schimburi de focuri transfrontaliere cu forțele israeliene, schimburi care amenință să degenereze într-un război total. Ieri dimineață, aproximativ 40 de proiectile au fost trase din Liban spre regiunea Galileea Superioară din Israel și spre Înălțimile Golan, conform declarației armatei israeliene. (sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.