Apar noi detalii: Ungaria a încercat să pună mâna, fără succes, pe un producător de trenuri din Spania ce are o importanță semnificativă pentru Ucraina


Apar noi detalii: Ungaria a încercat să pună mâna, fără succes, pe un producător de trenuri din Spania ce are o importanță semnificativă pentru Ucraina

Spania a împiedicat Ungaria să cumpere Talgo, un producător de trenuri din Madrid, pe fondul potențialei utilități a acestei companii în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei, a informat Financial Times pe 12 septembrie, citând oficiali care au vorbit sub protecția anonimatului. 

CITIȚI ȘI: Lovitură pentru Ungaria: Spania respinge oferta unei companii maghiare ce viza cumpărarea producătorului de trenuri Talgo! Guvernul spaniol invocă, drept fundament al deciziei, riscurile pe care acordul le implica pentru securitatea națională și interesele strategice

Madridul a respins oferta de 619 milioane de euro făcută de maghiari, din pricina preocupărilor legate de relațiile apropiate ale Budapestei cu Moscova. 

Guvernul spaniol a respins public oferta companiei maghiare Ganz-Mavag din rațiuni de securitate națională, dar motivele precise ale acestei decizii au rămas clasificate. 

Ganz-Mavag, cu sediul la Budapesta, este deținută de o firmă de capital privat administrată de Mol, principala companie de petrol și gaze din Ungaria, a cărei conducere e apropiată de premierul Viktor Orban. Grupul Mol prelucrează și țiței rusesc pe care Ungaria continuă să-l cumpere în ciuda războiului dus de Rusia contra Ucrainei. 

Un oficial spaniol a declarat pentru Financial Times că Talgo operează o inginerie avansată care permite tranziția fără probleme între șinele ucrainene și șinele europene mai înguste. Ecartamentul diferit folosit în Ucraina presupune ca pasagerii și mărfurile să schimbe adesea trenurile atunci când călătoresc către și dinspre UE.

Căile ferate ucrainene dezvoltă în prezent o cale ferată cu ecartament european de la orașul Ujhorod din regiunea Zakarpattia până la Chop, un oraș situat la granița cu Ungaria, ceea ce face parte dintr-un efort de integrare a infrastructurii ucrainene în cadrul celei europene. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.