Avocat britanic: "Biserica Ortodoxă Rusă joacă un rol direct în sprijinirea criminalilor de război. Doar pentru că e o biserică, nu înseamnă că ar trebui să poată să scape basma curată"


Avocat britanic: "Biserica Ortodoxă Rusă joacă un rol direct în sprijinirea criminalilor de război. Doar pentru că e o biserică, nu înseamnă că ar trebui să poată să scape basma curată"

Biserica Ortodoxă Rusă joacă un rol direct în sprijinirea criminalilor de război ruși, a declarat avocatul britanic Jason McCue într-un interviu acordat pentru Ukrinform, publicat pe 12 septembrie. 

"Doar pentru că este o biserică, nu înseamnă că ar trebui să poată să scape basma curată. Trebuie trasă la răspundere!", a spus avocatul.

"Biserica Ortodoxă Rusă a oferit facilități de antrenament unor grupări precum Wagner. Asta înseamnă a ajuta și a favoriza criminalii de război și teroriștii. Asta se pedepsește conform legii", a subliniat McCue.

McCue a mai amintit faptul că Biserica Ortodoxă Rusă este implicată în răpirea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate temporar de hoardele ruse. 

În ceea ce privește terminologia care ar trebui folosită în acest caz, avocatul a subliniat că este vorba despre răpire, nu de deportare, pentru că deportarea e un termen din domeniul dreptului umanitar. 

"Acești copii au fost dezbrăcați de identitate și li se spală creierul. Acest lucru se referă la dreptul la libertate în temeiul legislației privind drepturile omului și cred cu tărie – și voi pleda în acest sens – genocid. Este un act de genocid", a explicat avocatul. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.