Birchall "șterge pe jos" cu mandatele lui Werner Iohannis: "Președintele trebuie să facă și diplomație economică! Mor de ciudă când mă uit de exemplu la Polonia" / "Iar tu te duci în Capul Verde?! În schimb, nimeni din statul român nu a făcut follow up pe vizita pe care am efectuat-o în Singapore"


Birchall "șterge pe jos" cu mandatele lui Werner Iohannis: "Președintele trebuie să facă și diplomație economică! Mor de ciudă când mă uit de exemplu la Polonia" / "Iar tu te duci în Capul Verde?! În schimb, nimeni din statul român nu a făcut follow up pe vizita pe care am efectuat-o în Singapore"

Candidata independentă la alegerile prezidențiale, Ana Birchall, a criticat marți seară, într-un interviu acordat pentru Metropola TV, activitatea în plan economic a președintelui Klaus Iohannis, reproșându-i că a neglijat promovarea mediului de afaceri românesc pe plan internațional. În acest context, Ana Birchall a oferit exemplul Poloniei, țară al cărei președinte, Andrzej Duda, a efectuat constant vizite pe plan extern alături de oamenii de afaceri polonezi pentru a-i promova. 

"Un președinte (...) trebuie să fie preocupat să reprezinte interesele României și ale românilor, să fie la masa deciziilor, să fie parte din decizii și la nivelul Uniunii Europene, dar și la nivel internațional, pentru că asistăm acum la o reașezare geostrategică. România trebuie și poate să joace un rol internațional. Mor de ciudă când mă uit de exemplu la Polonia. Eu m-am întâlnit de foarte multe ori cu președintele Poloniei și cu premierul Poloniei. (...) Îl vedeam pe președintele Poloniei venind oriunde în lumea asta cu o delegație de oameni de afaceri. Trebuie să faci și diplomație economică!", a zis Ana Birchall. 

Continuând pe acest subiect, Ana Birchall a criticat faptul că președintele Klaus Iohannis a efectuat de pildă o vizită în Capul Verde în loc să se concentreze, de exemplu, pe consolidarea relațiilor bilaterale cu Singapore.

"Te duci în Capul Verde?! Balanța comercială între România și Capul Verde, cu tot respectul, este de 80 de dolari. De pildă, eu am mers în Singapore în 2018. Am fost primul român care a mers la Shangri-La, cea mai importantă conferință de securitate în zona Asia-Pacific. M-am întâlnit atunci cu președinta Republicii Singapore, care a solicitat să stau lângă dânsa pentru că dânsa a terminat Harvard, iar eu am terminat Yale și am spus că putem să avem un dialog foarte plăcut. 

ana birchall singapore
Ana Birchall, în 2018, alături de Halimah Yacob, președinta Republicii Singapore

(...) Și m-am întâlnit și cu premierul singaporez și patru vicepremieri. Și au vrut să vină în România. (...) Puteam să jucăm un rol important. Am venit acasă și am făcut informările de rigoare. A făcut cineva follow up? Nu, nimeni! Nimeni din statul român nu a făcut follow up pe această vizită importantă și pot să vă dau o grămadă de alte exemple. Da, un președinte trebuie să se preocupe și de diplomația economică. Avem o grămadă de antreprenori români care merită să fie ajutați să devină actori regionali și internaționali", a conchis Ana Birchall. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.