Sprijinirea Ucrainei cu un sistem Patriot. Senatorul Cristi Berea a răbufnit în contextul tergiversării deciziei finale: "La câteva sute de kilometri de noi, sute de oameni mor în fiecare zi și un astfel de sistem putea salva vieți! Iohannis până mai ieri se voia șef la NATO. Păi ce șef la NATO să fii tu?!"


Sprijinirea Ucrainei cu un sistem Patriot. Senatorul Cristi Berea a răbufnit în contextul tergiversării deciziei finale: "La câteva sute de kilometri de noi, sute de oameni mor în fiecare zi și un astfel de sistem putea salva vieți! Iohannis până mai ieri se voia șef la NATO. Păi ce șef la NATO să fii tu?!"

Senatorul USR Cristi Berea l-a criticat aspru luni, în plenul Senatului, pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru tergiversarea de care se face vinovat statul român în ceea ce privește transferarea sistemului de rachete sol-aer Patriot în Ucraina. 

Amintim că, în cursul lunii iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca țara noastră să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Însă, suntem deja în luna septembrie, iar decizia finală privind sprijinirea forțelor ucrainene cu un sistem Patriot încă nu a fost luată. Senatul a adoptat astăzi, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege al Guvernului referitor la donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terți. Președinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, și-a exprimat speranța ca proiectul să fie adoptat, tot în cursul acestei săptămâni, și de Camera Deputaților, care are rol de for decizional pe speța în cauză. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație.

Scoțând în relief această tergiversare inacceptabilă, Cristi Berea a atras atenția că transferarea rapidă a sistemului Patriot ar fi salvat vieți. Totodată, senatorul USR l-a luat la țintă pe președintele Klaus Iohannis, amintind că acesta se visa secretar general al NATO, însă nici măcar nu este în stare să se asigure că România își respectă întru totul angajamentele. 

"Astăzi în Comisia de Apărare a fost un vot unanim pentru acest proiect. Trebuie să spunem că România va primi un nou sistem de rachete sol-aer de la americani, deci practic costul pentru noi, pentru România, este minimal. Totuși, ceea ce este de precizat este că CSAT-ul a aprobat această donație în iunie. Noi suntem în septembrie. La câteva sute de kilometri de noi, sute de oameni mor în fiecare zi și un astfel de sistem putea salva vieți! Avem un președinte care până mai ieri se voia șef la NATO. Păi ce șef la NATO să fii tu dacă îți trebuie câteva luni de zile să faci un transfer de tehnică dintr-o parte în alta?!", a declarat Cristi Berea. 

Vedeți video de la 1:16:42:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.