Ministra de Externe a României: "UE trebuie să accelereze sprijinul multidimensional pentru Ucraina! România se angajează să continue sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv în domeniul energetic"


Ministra de Externe a României: "UE trebuie să accelereze sprijinul multidimensional pentru Ucraina! România se angajează să continue sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv în domeniul energetic"

Participând joi la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, ministra de resort de la București, Luminița Odobescu, a declarat înaintea întrunirii că statele europene trebuie să amplifice sprijinul destinat Ucrainei în lupta contra invadatorilor ruși. 

De asemenea, Luminița Odobescu a precizat că România va continua sprijinirea Ucrainei și a punctat în mod particular sectorul energetic. Punerea accentului pe acordarea de sprijin în domeniul energetic vine în contextul în care hoardele ruse continuă să atace infrastructura energetică a Ucrainei pentru ca poporul ucrainean să se confrunte cu o iarnă dificilă. 

Nu în cele din urmă, ministra de Externe a României a menționat că țara noastră va continua să sprijine multidimensional Republica Moldova. 

Redăm declarațiile făcute de Luminița Odobescu: 

- Uniunea Europeană trebuie să accelereze sprijinul multidimensional pentru Ucraina, inclusiv în domeniul militar. Trebuie să deblocăm Facilitatea Europeană pentru Pace, precum și misiunea EUMAM, pentru a ne adapta mai bine nevoilor armatei ucrainene.

- Obiectivele strategice ale Rusiei împotriva Ucrainei rămân neschimbate. Atacarea civililor, atacarea infrastructurii civile, inclusiv a infrastructurii energetice reprezintă norma pentru Moscova. De aceea este cu adevărat important să continuăm pregătirile cu scopul de a ajuta Ucraina pentru perioada iernii. România se angajează să continue sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, inclusiv în domeniul energetic.

- Totodată, trebuie să continuăm să izolăm și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv prin adoptarea unui nou regim de sancțiuni împotriva Rusiei. Și fac referire (pentru a justifica necesitatea sporirii sancțiunilor - n.red.) la atacurile hibride ale Rusiei împotriva Ucrainei, Republicii Moldova și, de asemenea, contra statelor membre ale UE. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.