Lovitură pentru Ungaria: Spania respinge oferta unei companii maghiare ce viza cumpărarea producătorului de trenuri Talgo! Guvernul spaniol invocă, drept fundament al deciziei, riscurile pe care acordul le implica pentru securitatea națională și interesele strategice


Lovitură pentru Ungaria: Spania respinge oferta unei companii maghiare ce viza cumpărarea producătorului de trenuri Talgo! Guvernul spaniol invocă, drept fundament al deciziei, riscurile pe care acordul le implica pentru securitatea națională și interesele strategice

Spania a respins oferta companiei maghiare Ganz-Mavag Europe Zrt. ce viza cumpărarea producătorului de trenuri Talgo SA. Guvernul spaniol a atras atenția că acordul ar putea amenința securitatea națională și interesele strategice, a relatat publicația Bloomberg, citată de The New Voice of Ukraine. În acest sens, Spania a reclamat că propunerea prezenta "riscuri insurmontabile" pentru ordinea publică. În luna martie a anului curent, compania Ganz-Mavag oferise 619 milioane de euro pentru achiziționarea producătorului spaniol Talgo.

Decizia Guvernului spaniol a pus capăt unei tentative controversate a unui conglomerat maghiar de a prelua controlul asupra producătorului de trenuri Talgo. Compania Ganz-Mavag este deținută de un fond privat de investiții administrat de compania petrolieră de stat Mol Nyrt, a cărei conducere are conexiuni cu premierul ungar Viktor Orbán.

Respingerea ofertei invocate mai sus evidențiază tensiunile politice de la nivelul Uniunii Europene, oficialii europeni acuzându-l în repetate rânduri pe premierul maghiar că încurajează nepotismul și corupția. De asemenea, Ungaria, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, s-a opus în mod deschis sprijinirii Ucrainei de către blocul european. 

Oficialii spanioli și-au justificat constant respingerea față de acord, subliniind statutul Talgo de companie spaniolă strategică. Asta înseamnă că Talgo are acces la informații sensibile despre rețeaua feroviară a Spaniei și, prin urmare, despre securitatea națională. Între timp, presa spaniolă continuă să speculeze că decizia în cauză a Guvernului spaniol a fost luată pe fondul legăturilor premierului maghiar Viktor Orbán cu Rusia. La începutul acestui an, ministrul Transporturilor, Óscar Puente, a spus că Guvernul său va face "tot ceea ce este posibil" pentru a preveni preluarea companiei Talgo de către maghiari. 

Companiile feroviare precum Talgo sunt adesea la curent cu informațiile legate de transportul personalului militar și a echipamentelor militare, a resurselor energetice și a altor mărfuri esențiale. Dacă o companie ce are legături cu un guvern neprietenos ar obține controlul asupra unor astfel de informații sau infrastructuri, alte guverne ar putea manipula cu ușurință economia internă a Spaniei. Ar putea chiar să perturbe logistica națională sau operațiunile militare. (sursa: Railtech)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.