"O trompetă jalnică!". Daniel Uncu îl taxează pe fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, pentru recitalul pro-rusesc pe care l-a susținut pe fondul operațiunii speciale desfășurate de ucraineni în regiunea Kursk din Rusia: "Pe niciuna dintre aceste trompete nu o s-o auziți vreodată că trâmbițează public despre aducerea lui Putin în fața Tribunalului de la Haga"


"O trompetă jalnică!". Daniel Uncu îl taxează pe fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, pentru recitalul pro-rusesc pe care l-a susținut pe fondul operațiunii speciale desfășurate de ucraineni în regiunea Kursk din Rusia: "Pe niciuna dintre aceste trompete nu o s-o auziți vreodată că trâmbițează public despre aducerea lui Putin în fața Tribunalului de la Haga"

Intelectualul conservator Daniel Uncu îl taxează aspru pe Silviu Predoiu, personaj care a ocupat în repetate rânduri poziția de șef al Serviciului de Informații Externe al României în ultimele decenii. În data de 21 august, Silviu Predoiu a fost citat de agenția rusă TASS spunând că Ucraina a creat riscul unui război nuclear pentru toți aliații săi prin desfășurarea ofensivei asupra regiunii Kursk din Rusia. 

În acest context, Daniel Uncu îl cataloghează pe Silviu Predoiu drept o "trompetă sinistră și jalnică", întrucât în loc să blameze Rusia pentru pericolul nuclear, arată cu degetul către țara invadată de hoardele ruse, Ucraina. 

Totodată, intelectualul conservator atrage atenția, printre altele, că astfel de "trompete" nu vor fi auzite vreodată cerând tragerea la răspundere a dictatorului Vladimir Putin. 

Precizările făcute de Daniel Uncu într-o postare publicată pe Facebook: "Fostul securist minor al comunistei DIE - tovarășul în cauză a urmat între anii 1987–1989 un curs de informații externe la Școala de ofițeri de Securitate de la Brănești, care aparținea de DIE (Direcția de Informații Externe), fiind apoi încadrat în 1990, în proaspăt redenumitul doar - nimic, altceva! - Serviciu de Informații Externe (SIE) - face exact ceea ce îi place mai tare Kremlinului. Interesant de amintit că școala DIE funcționa sub masca unui centru de radiocomunicații civile. Normal.  

Așadar, din postura de fost adjunct postdecembrist și de mai multe ori șef interimar al SIE după 1990, personajul reia acum, cu nesaț și 'autoritate profesională' narațiunea... pericolului nuclear amorsat putinist, care ar paște NATO și România pentru care vinovat, evident, nu s-ar face Putin, ci Zelensky. Cum, altfel!? Nu doctrina Brejnev reactualizată de fostul kaghebist ratat e problema, ci legitima apărare exersată ofensiv de Ucraina!  

Noaptea minții!

Pe măsură ce ucrainenii avansează, așadar, manu militari în teritoriul rusesc, toate vuvuzelele Kremlinului de la noi au început să țipe din toți rărunchii ba despre pericolul nuclear, ba despre urgența coagulării 'forțelor patriotice' (!?) care să scoată țara de sub jugul NATO, ba despre cum cer azil sumedenie de occidentali în Rusia!  

Cretinism, la cotele apoteozei!

Pe niciuna dintre aceste trompete sinistre și jalnice până la urmă, nu o s-o auziți vreodată, însă, că trâmbițează public despre aducerea cabotinului asasin în fața Tribunalului de la Haga. Nici că țipă despre necesitatea înlăturării din funcție a invadatorului criminal. Nici că evocă revoltate și oripilate masacrarea civililor ucraineni de către ruși. Nici că invadarea Ucrainei ar fi încălcat și încalcă tot ceea ce înseamnă drept internațional.  

Nici că narcisistul revanșard nu are absolut, dar absolut nicio legătură (!), nici cu Ortodoxia, nici cu Islamul - în timp ce pupa indistinct Coranul, Biblia și Crucea! - nici cu populația propriei țări, nici cu sănătatea mentală! Ci, doar cu perpetuarea lui și a găștii lui de presupus politicieni organizați infracțional, la cârma Rusiei.

Nicidecum!

Tovarășul nostru, așadar, a ieșit și el la rampă - cu ordin pe unitate, probabil...  

Deplorabil, tovarăși! Lamentabil!  

Execrabil!  

Penibil, tovarăși!  

Mă așteptam la mai mult! Sincer!

Vorba, turcului, în consecință: sictir!".

Ce a spus Silviu Predoiu, în data de 20 august, la postul de televiziune Canal 33, afirmațiile fiindu-i preluate de propaganda Kremlinului: "Ce mi se pare foarte periculos - și nu cred că sunt singurul care vede lucrurile așa - este că Ucraina a știut bine ce face și a spus așa: 'Ne-am cam săturat să vă tot codiți, (spunând - n.red.) <<nu aveți voie să trageți în Rusia, nu aveți voie să loviți teritoriul rusesc, nu aveți voie să folosiți muniția>>. Știți ce? Am făcut-o. Am intrat în Rusia. Nu numai că am intrat în Rusia, ci am intrat în Rusia cu tancurile voastre, cu tunurile voastre, cu mitralierele voastre, cu muniția voastră, cu echipamentul primit de la voi, căști... Sunteți deja acolo în Rusia. Hai să vedem ce faceți acum. Hotărâți-vă!'. Asta nu e în regulă. Nu de asta îi ajuți, ca să te trezești că ești în conflict. Ei au tot interesul să atragă pe toată lumea. Îi sprijinim cu bună credință, înțelegând că agresorul este Rusia, dar ce au făcut ei e deja o forțare a mâinii. (...) S-a încălcat o linie roșie. Statele se înarmează nuclear ca element de descurajare a oricărei agresiuni. Și există o cutumă: nu ataci un stat nuclear. Se mai hârjonesc între ele state cu armament nuclear, India cu Pakistanul, India cu China, dar știu că sunt niște limite foarte clare și amândouă sunt puteri nucleare. Nu se atacă un stat nuclear de o putere non-nucleară. Ucraina a făcut-o. Rusia este cea mai mare putere nucleară a lumii: 6000 și ceva de ogive nucleare. Și-au asumat în numele lor riscul să se răspundă cu o încărcătură nucleară? Foarte bine. Dar și l-au asumat și în numele nostru, ceea ce mi se pare foarte grav". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.