VIDEO. Controversa medaliilor olimpice continuă. Mai mulți sportivi răsplătiți cu bronz au rămas fără medaliile originale după ce organizatorii au solicitat returnarea acestora pentru a studia „fenomenul” deteriorării rapide a aliajului


VIDEO. Controversa medaliilor olimpice continuă. Mai mulți sportivi răsplătiți cu bronz au rămas fără medaliile originale după ce organizatorii au solicitat returnarea acestora pentru a studia „fenomenul” deteriorării rapide a aliajului

Un sportiv irlandez a declarat presei că a fost nevoit să returneze medalia sa olimpică de bronz pentru cercetare, după ce distincția primită la Paris a început să se deterioreze într-un ritm uluitor.

Daire Lynch, un canotor irlandez care s-a clasat pe locul al treilea la proba de dublu vâsle, a susținut că organizatorii i-au înlocuit medalia originală cu o alta din cauza stării avansate de degradare a celei primite pe podium. 

„Am vrut să o păstrez pe a mea, dar au solicitat-o pentru cercetare. Vor să vadă ce este în neregulă cu medaliile”, a declarat Lynch pentru Ireland AM.

De asemenea, coechipierul lui Lynch în cursa olimpică, Philip Doyle, a precizat că și medalia sa prezintă semne de deteriorare.

Ei au mai afirmat că, din informațiile lor, și medaliile de aur sunt, de asemenea, afectate. 

„A mea e distrusă. Primul strat e afectat aproape complet. E deteriorată până la stratul următor”, a precizat Doyle.

„Am vrut să o păstrez pe a mea, dar au cerut-o pentru cercetare. Vor să vadă ce este în neregulă”, a precizat Doyle. „Și unele din aur, dar nu așa multe. La bronzul pare să fie o problemă generală însă”, a adăugat el. VIDEO (declarații) la finalul textului.

Foto: Philip Doyle și Daire Lynch (dreapta imaginii)

Stratul de bază al medaliilor a fost realizat din argint, ceea ce explică de ce niciunul dintre medaliații de pe locul al doilea nu pare să fi fost afectat. 

Yasmin Harper, înotătoare din echipa olimpică a Marii Britanii și medaliată cu bronz la recentele Jocuri Olimpice, a precizat și ea că cele mai multe dintre medalii (de bronz, n.red), inclusiv a sa, erau deja deteriorate înainte ca sportivii să fi părăsit Parisul. 

Dar primul care a scris în rețelele de socializare despre degradarea medaliilor și despre calitatea îndoielnică a acestora a fost skaterul american Nyjah Huston. Medalia acestuia a fost apoi înlocuită de organizatori cu una nouă.

Foto: medalia lui Nyjah Huston

Deteriorarea bronzului „parizian” are loc în contextul unei alte controverse care încă face valuri: schimbarea clasamentului la finala de la sol (gimnastică), medalia de bronz fiind atribuită, în final, de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) româncei Ana Bărbosu după ce inițial aceasta fusese câștigată de americanca Jordan Chiles ca urmare a unei contestații, considerată ulterior formulată în afara termenului de depunere. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.