Cum se chinuie Rusia să evite trimiterea de trupe din estul Ucrainei pentru a contracara incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk / Precizările făcute de ISW


Cum se chinuie Rusia să evite trimiterea de trupe din estul Ucrainei pentru a contracara incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk / Precizările făcute de ISW

Moscova încearcă să evite trimiterea de trupe regulate de pe fronturile din Ucraina în zona Kursk, unde trupele ucrainene au trecut granița săptămână aceasta pentru a perturba operațiunile ofensive rusești din estul Ucrainei.

Comandamentul militar rus a anunțat că a organizat ceea ce a descris drept o "operațiune anti-teroristă" în trei regiuni de graniță învecinate cu Ucraina pentru a opri avansul forțelor ucrainene și a avertizat că luptele pun în pericol o centrală nucleară.  

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington a explicat că, deocamdată, Moscova evită prin această cale transferul de forțe din zonele unde acestea poartă o ofensivă pe fronturile ucrainene. Scopul acestei abordări a Kremlinului este de a preveni perturbarea operațiunilor ofensive ruse din estul Ucrainei.  

"Comandamentul militar rus pare să se bazeze pe unitățile existente desfășurate în zona de frontieră și pe forțele disponibile în spate, majoritatea fiind unități cu recruți și forțe neregulate, pentru a aborda incursiunea ucraineană în curs de desfășurare în regiunea Kursk. Aceste unități ar fi probabil primele care vor răspunde chiar dacă comandamentul militar rus ar decide să transfere unități suplimentare, mai experimentate, din altă parte a teatrului", au precizat cei de la ISW într-o evaluare efectuată în cursul zilei de vineri. (sursa: AICI)

Comitetul național anti-terorism al Rusiei a anunțat vineri seara că începe "operațiuni antiteroriste în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk, pentru a asigura siguranța cetățenilor și a suprima amenințarea cu acte teroriste desfășurate prin actele de sabotaj efectuate de grupurile de inamici".

Astfel, unități suplimentare compuse din forțe speciale (Direcția Principală a Statului Major al Rusiei, GRU), forțe de operațiuni speciale (SOF), unități suplimentare de forțe speciale cecene Akhmat care operează sub egida Ministerului rus al Apărării, precum și Corpul 1 de armată al așa zisei "Republici Populare Donețk", alături de foști militari ai Grupului Wagner, au fost îndreptate către zonele din regiunea Kursk.  

Până acum, forțele ucrainene au avansat 13 kilometri pe teritoriul rus, unde au efectuat lovituri împotriva unui aerodrom militar din regiunea Lipetsk și a altor ținte militare. Totodată, au reușit să ia prizonieri mai mulți militari ruși.  

De asemenea, un convoi militar rus care se îndrepta către noul front din Kursk a fost distrus de bombardamentele ucrainene din regiune, conform unui clip și a unor comentarii publicate de mai mulți bloggeri militari ruși.  

Clipul - care a fost autentificat de BBC Verify - arată camioane militare distruse și ceea ce par a fi mai multe cadavre arse ale personalului militar rus. (sursa: AICI)



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.