Washingtonul nu recunoaște victoria pe care Maduro pretinde că a obținut-o în urma alegerilor prezidențiale: "Având în vedere dovezile copleșitoare, este clar că Edmundo Gonzalez Urrutia a câștigat cele mai multe voturi!"


  • ACP
  • Aug 2, 2024 15:24
  • 1996
Washingtonul nu recunoaște victoria pe care Maduro pretinde că a obținut-o în urma alegerilor prezidențiale: "Având în vedere dovezile copleșitoare, este clar că Edmundo Gonzalez Urrutia a câștigat cele mai multe voturi!"

Washingtonul a anunțat joi că Edmundo Gonzalez, candidatul opoziției din Venezuela, este câștigătorul clar al alegerilor prezidențiale, asta după ce autoritatea electorală a țării latino-americane a anunțat, la începutul săptămânii, că președintele în exercițiu, socialistul Maduro, ar fi câștigat aceste alegeri. Anunțul vine după ce cel puțin 17 protestatari au fost uciși și alte sute au fost arestați până acum în revoltele care au izbucnit în Venezuela pe fondul rezultatelor falsificate ale alegerilor.  

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat joi că "având în vedere dovezile copleșitoare, este clar pentru Statele Unite și, cel mai important, pentru poporul venezuelean, că Edmundo Gonzalez Urrutia a câștigat cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale din Venezuela din 28 iulie".

"În plus, Statele Unite resping acuzațiile nefondate ale actualului președinte Nicolas Maduro împotriva liderilor opoziției. Amenințările lui Maduro și ale reprezentanților săi că vor fi arestați liderii opoziției, inclusiv Edmundo Gonzalez și Maria Corina Machado, sunt o încercare nedemocratică de a reprima implicarea politică, respectiv de a păstra puterea", a adăugat Blinken.

Înaltul oficial american a spus că îl felicită pe Gonzalez pentru "campania sa de succes", adăugând că este timpul ca partidele din Venezuela să înceapă discuțiile despre o "tranziție respectuoasă și pașnică". 

"Susținem pe deplin procesul de restabilire a normelor democratice în Venezuela și suntem pregătiți să analizăm modalități de a-l consolida împreună cu partenerii noștri internaționali", a mai zis Blinken. 

Blinken a explicat că procesarea voturilor și anunțarea rezultatelor de către Consiliul Electoral Național al Venezuelei au fost "profund viciate", adăugând că rezultatul anunțat "nu reprezintă voința poporului".

Potrivit autorității electorale, candidatul stângii Maduro a obținut 51% din voturi, iar Gonzalez 44%. 

Rezultatele au fost însă contestate de opoziție, iar Washingtonul a cerut publicarea completă și transparentă a rezultatelor alegerilor din Venezuela. În timp ce opoziția democratică a publicat mai mult de 80% din fișele de la secțiile de votare din Venezuela, autoritatea electorală nu a prezentat niciuna dintre fișele de vot.  

"Acele fișe indică faptul că Edmundo Gonzalez Urrutia a primit cele mai multe voturi la aceste alegeri cu o marjă de netrecut", a spus secretarul de stat al SUA. 

"Observatorii independenți au coroborat aceste fapte, iar acest rezultat a fost susținut și de exit poll-urile din ziua alegerilor și de numărătorile rapide", a continuat Blinken. 

Alegerile vin după 11 ani în care dictatorul socialist Maduro a condus țara cu mână de fier, timp în care a continuat impunerea cu forța a doctrinei socialiste, inaugurată de predecesorul său, Hugo Chavez. Politica socialistă a dus la sărăcirea extremă a uneia din țările cele mai prospere din America Latină, în paralel cu impunerea unui regim politic comparabil cu cel din Cuba ori alte țări comuniste. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.