Trump o atacă pe Kamala Harris pe considerente rasiale: "Este indiană sau e neagră?". Interviul acordat de prezidențiabilul republican la convenția anuală a Asociației Naționale a Jurnaliștilor Negri a fost unul cu scântei, încheindu-se prematur


  • ACP
  • Aug 1, 2024 15:52
  • 813
Trump o atacă pe Kamala Harris pe considerente rasiale: "Este indiană sau e neagră?". Interviul acordat de prezidențiabilul republican la convenția anuală a Asociației Naționale a Jurnaliștilor Negri a fost unul cu scântei, încheindu-se prematur

Donald Trump a atacat-o din nou pe rivala sa în cursa pentru Casa Albă, democrata Kamala Harris, spunând că aceasta s-a prezentat multă vreme ca fiind de origine indiană, până când a început să se identifice ca fiind de culoare.  

"Ea a fost întotdeauna de descendență indiană și a promovat doar descendența indiană. Nu știam că este neagră, până acum câțiva ani, când s-a întâmplat să devină neagră, iar acum vrea să fie cunoscută ca fiind neagră", a spus Trump în timpul unui interviu controversat, acordat pe parcursul celei mai mari întâlniri anuale a jurnaliștilor de culoare din țară, desfășurată miercuri. Interviul a fost dat de Trump în fața unei audiențe formate din aproape 1000 de oameni.

Moderatoarea interviului i-a răspuns lui Trump că afirmația făcută nu este adevărată, respectiv că Harris s-a identificat întotdeauna drept neagră și a urmat Universitatea Howard, o unitate de învățământ de tradiție pentru persoanele de culoare. 

Harris, a cărei mamă e indiană, iar tatăl jamaican, s-a identificat de-a lungul timpului atât ca asiatică, cât și ca persoană de culoare. A devenit în cele din urmă prima americană asiatică și neagră care a ocupat funcția de vicepreședinte al Statelor Unite.  

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a răspuns observațiilor lui Trump, declarând, într-un briefing, că "ceea ce tocmai a spus este respingător". 

Interviul susținut la convenția anuală a Asociației Naționale a Jurnaliștilor Negri (NABJ) din Chicago a început într-o notă tensionată, atunci când reportera ABC News Rachel Scott a enumerat fără nicio introducere o serie de comentarii pretins rasiste pe care le-ar fi făcut Trump și a întrebat de ce alegătorii de culoare ar trebui să-l susțină. Drept replică, prezidențiabilul republican a catalogat întrebarea drept "oribilă", "ostilă" și o "rușine" și a descris canalul ABC ca fiind o rețea "falsă". 

"Cred că este o rușine, am venit aici cu un suflet bun. Iubesc populația neagră a acestei țări, am făcut atât de mult pentru populația neagră a acestei țări", a zis Trump. 

"Am fost cel mai bun președinte pentru populația neagră de la Abraham Lincoln", a continuat Trump într-o altă etapă a discuției. 

Trump a reluat tema conform căreia migranții ilegali care trec granița de sud a Statelor Unite vor lua "locuri negre de muncă", un termen care a atras întrebările unor lideri de culoare. „

"Ce este mai exact o slujbă neagră?" a întrebat Rachell Scott.  

"Un loc de muncă negru este orice loc de muncă. Ei țin departe locurile de muncă de persoanele de culoare", a răspuns Trump.  

Interviul a început cu mai bine de o oră întârziere și s-a terminat brusc după 30 de minute, când echipa de campanie a precizat că trebuie să se termine.  

Invitarea lui Trump la convenția jurnaliștilor de culoare nu a fost deloc bine primită de unii membri cu simpatii democrate, iar un copreședinte al convenției a anunțat chiar că demisionează în semn de protest.  

Kamalla Harris, în schimb, nu a fost programată pentru a-și face apariția pe scena convenției, dar NABJ a anunțat pe rețeaua X că a convenit cu ea să apară fie virtual, fie personal pentru o conversație, abia în septembrie. Trump a comentat acest fapt spunând pe rețeaua X: "Ea a refuzat, iar eu mă pregătesc să aterizez la Chicago pentru a fi acolo. Acum mi s-a spus că ea face evenimentul pe Zoom. Ce se întâmplă de fapt?".

Conform unui sondaj național realizat de Reuters/Ipsos și publicat marți, Trump o conduce pe Harris cu numai 43%-42%, ceea ce se situează în marja de eroare a sondajului. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.