Prin cel mai nou sistem de vize, Guvernul de la Budapesta generează îngrijorări de securitate majore la nivelul Spațiului Schengen! Modificările implementate dau undă verde rușilor și belarușilor să năvălească în UE. Reacția liderului PPE


Prin cel mai nou sistem de vize, Guvernul de la Budapesta generează îngrijorări de securitate majore la nivelul Spațiului Schengen! Modificările implementate dau undă verde rușilor și belarușilor să năvălească în UE. Reacția liderului PPE

Cel mai nou sistem de vize al Ungariei, care permite unui număr mare de ruși și bieloruși să intre în Ungaria și în Spațiul Schengen, doar în baza unui control minim, a atras un răspuns din partea Comisiei Europene și a grupului Partidului Popular European.

"Cardul național" va permite deținătorilor săi să lucreze în Ungaria pentru o perioadă de până la doi ani, iar după trei ani, titularii cardului național pot obține rezidența permanentă. Sistemul este mai simplu decât obținerea unui permis de muncă obișnuit sau a unei vize de afaceri. Ungaria a justificat această măsură prin nevoia de a facilita venirea mai multor specialiști necesari pentru extinderea centralei nucleare de la Paks, lucrare executată sub controlul companiei ruse de stat Rosatom.

Șeful PPE, Manfred Weber, a solicitat ca decizia Ungariei de a reduce restricțiile privind vizele pentru ruși și bieloruși să fie discutată la Summitul liderilor UE din octombrie și a declarat într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Consiliului, Charles Michel, că programul ungar de imigrație ridică "probleme serioase de securitate națională" și creează "lacune grave care pot fi exploatate pentru activitățile de spionaj". 

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Bruxelles-ul va lua legătura cu Ungaria pentru "a clarifica domeniul de aplicare al acestui sistem și dacă acesta intră sau nu în sfera de aplicare a normelor UE".

Cardurile au fost disponibile doar pentru cetățenii ucraineni și sârbi până la începutul acestei luni, atunci când Budapesta a publicat detaliile unui nou sistem rapid de vize pentru cetățenii din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, pentru a intra în Ungaria.

András Rácz, expert maghiar în afaceri rusești, a evidențiat un risc semnificativ reprezentat de recentele modificări ale politicii privind vizele din Ungaria, care ar putea crea lacune similare celor exploatate anterior de Banca Internațională de Investiții deținută de ruși. Washingtonul a avertizat că banca reprezintă un risc pentru securitatea națională, deoarece i s-a permis să invite în Ungaria un număr nelimitat de invitați și experți, cărora Budapesta a fost obligată să le elibereze vize fără a efectua verificări. Mai mult, acești funcționari au fost apoi autorizați să călătorească în întregul bloc.  

Ministrul Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, a calificat drept "minciuni puerile" declarația potrivit căreia Ungaria pune în pericol securitatea spațiului Schengen prin extinderea programului de card național pentru a integra Rusia și Belarus.

"Campania de propagandă baltică împotriva țării noastre a fost relansată. Potrivit statelor baltice, Ungaria pune în pericol securitatea Spațiului Schengen prin includerea cetățenilor ruși și belaruși în programul Cardului Național, alături de cetățenii altor câteva țări", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.