Scriu pentru fariseii care-l atacă pe Trump: ați tăcut când PSD a tăiat banii Apărării, dar vreți ca SUA să cheltuie protejând România


Scriu pentru fariseii care-l atacă pe Trump: ați tăcut când PSD a tăiat banii Apărării, dar vreți ca SUA să cheltuie protejând România

Pe mulți o să-i supere ce scriu acum, dar e momentul să terminăm cu ipocrizia. Sunt pline rețelele sociale de români foarte supărați pe Donald Trump fiindcă, cred ei, o să abandoneze Ucraina și România. O minciună! Eu am arătat de o mie de ori că e falsă această temere, însă propaganda nu se lasă.

Așa că, azi, vă spun altceva: dar nu vă este un pic rușine să certați politicienii americani pentru că nu trimit destule trupe și arme în România, când ați permis PSD-ului să taie mult sub 2% cheltuielile pentru Apărare?

Vreo 2-3 ziariști au scris de acest uriaș scandal: cum a invadat Rusia Ucraina, cum a început guvernarea pesedist-iohannistă să taie alocarea pentru ministerul Apărării. În 2020, era la circa 2% - conform obligațiilor asumate în cadrul NATO – după care acest procent a scăzut constant, ajungând la 1,58%.

Cât despre cheltuielile de apărare ale SUA, uitați-vă pe date:

– În 2023, SUA au cheltuit pentru Apărare 704 miliarde de dolari. Toate celelalte țări NATO – 370 miliarde de dolari. Sunt datele din raportul anual al secretarului general al NATO

– 3,24% din PIB a alocat guvernul de la Casa Albă pentru Apărare. Pe vremea lui Donald Trump, procentul a fost semnificativ mai mare, ajungând la 3,58%.

Încă un element înainte de a trece la concluzii: din puținii bani pentru Apărare, România a tocat 60% pentru “personal“ – salarii și pensii speciale. SUA, doar 27%, iar Marea Britanie – 30%. Aceste date sunt publice, eu le-am mai menționat. Dar fariseii anti-Trump de la București se prefac că le uită.

Stimați prieteni din România, puteți certa politicienii americani după ce vă rezolvați problemele cu cei de acasă: cereți PSD-ului și lui Iohannis să nu mai risipească banii și să consolideze efectiv sistemul de apărare.

România are ieșire la Marea Neagră, dar flota este o adunătură de hârburi. Trebuiau achiziționate patru corvete moderne, extrem de utile împotriva submarinelor rusești. Și? Nimic! Licitația s-a anulat în mod misterios și nu a fost demarată o alta, exact pe placul rușilor.

Ce încearcă acum candidatul republican este să trezească la realitate politicienii europeni și să-i pună la muncă: să-și pregătească armatele, să cumpere armament și muniție. Plus că nu este corect ca Germania – de exemplu – să nu cheltuie bani pentru Apărare (fiindcă e apărată de soldați americani) și să-și dirijeze resursele pentru promovarea exporturilor în SUA.

Dar am să vă spun ceva, la final: administrația Trump își va respecta angajamentele și va apăra Europa de Est, dacă Putin atacă. Minciuna că și-ar abandona aliații îi este utilă doar lui Putin și socialiștilor care conduc acum America, dar sunt disperați că vor pierde puterea. Politica lui Putin e una de dezbinare, de a introduce haos și ca de obicei românul credibil cade în plasă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.