Polonia pledează pentru dreptul Ucrainei de a folosi arme cu rază lungă de acțiune cu scopul de a lovi ținte situate pe teritoriul Rusiei. Mesajul transmis de ministrul polonez de Externe omologilor din UE: "Este autoapărare! Apărarea spitalelor de oncologie pentru copii nu e o escaladare!"


Polonia pledează pentru dreptul Ucrainei de a folosi arme cu rază lungă de acțiune cu scopul de a lovi ținte situate pe teritoriul Rusiei. Mesajul transmis de ministrul polonez de Externe omologilor din UE: "Este autoapărare! Apărarea spitalelor de oncologie pentru copii nu e o escaladare!"

Ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a solicitat țărilor membre ale Uniunii Europene să permită Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune. 

Sikorski a argumentat că utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă în scopuri defensive este justificată din punct de vedere legal și moral, înaltul oficial polonez amintind în acest context atacul barbar efectuat de Rusia pe 8 iulie asupra spitalului pentru copii Okhmatdyt din Kyiv. 

În timpul reuniunii desfășurate luni la Bruxelles de miniștrii de Externe din țările UE, Sikorski le-a cerut omologilor să elimine restricțiile ce au fost impuse cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de țările europene, pentru a i se permite astfel să vizeze ținte situate adânc pe teritoriul Rusiei. 

În timp ce Casa Albă a autorizat Ucraina să efectueze lovituri direcționate în interiorul teritoriului rus din apropierea regiunii Harkiv, folosind arme furnizate de SUA, restricțiile asupra efectuării de atacuri pe distanță lungă rămân în vigoare. 

Sikorski a precizat că ridicarea respectivelor restricții ar permite Ucrainei să folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru a preveni atacurile rusești, precum cel efectuat de hoardele ruse asupra spitalului de copii din Kyiv.  

"Ar fi vorba, pe deplin, despre autoapărare, ceea ce este legal în conformitate cu dreptul internațional. Apărarea spitalelor de oncologie pentru copii nu este o escaladare", a spus ministrul polonez de Externe.

"Le-am cerut colegilor să ridice restricțiile naționale privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune. Ucraina trebuie să poată preveni astfel de atacuri în viitor, lovind aeronavele care trag rachete de croazieră și bazele aeriene de pe care decolează", a mai zis Sikorski. 

Merită precizat că permisiunea acordată Ucrainei de a lovi teritoriul Rusiei din proximitatea regiunii Harkiv a ajutat la protejarea temporară a orașului de atacurile continue efectuate de hoardele ruse asupra civililor. (sursa: Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.