Rusia are în vedere comiterea unei noi agresiuni. Înalt oficial rus: Suntem pregătiți pentru o intervenție militară în stil sirian în Georgia!


Rusia are în vedere comiterea unei noi agresiuni. Înalt oficial rus: Suntem pregătiți pentru o intervenție militară în stil sirian în Georgia!

Rusia este pregătită pentru o intervenție militară în stil sirian în Georgia pentru a ajuta partidul de guvernământ de la Tbilisi să-și păstreze puterea, dacă se solicită asta, a declarat un înalt oficial rus. 

Declarația a fost făcută pe fondul apropierii tot mai clare a puterii actuale din Georgia de Rusia, respectiv al acuzațiilor formulate de oficialii de la Tbilisi în legătură cu pretinsa pregătire a unei lovituri de stat de către voluntarii militari georgieni care au luptat în Ucraina împotriva Rusiei. 

Andrei Klimov, vicepreședinte al Consiliului Federației Ruse, a făcut declarația cu pricina în timpul unei reuniuni a Clubului "Prietenii Rusiei" la Moscova, conform postului de televiziune georgian Pirveli.

Întrebat dacă Rusia ar contribui la prevenirea unei potențiale tentative de lovitură de stat în Georgia, Klimov a făcut paralele cu Siria, afirmând: "Orice lovitură de stat este o interferență a forțelor externe în afacerile interne ale altui stat, care încalcă Carta ONU. Vă mai spun ceva: de exemplu, a existat o încercare de a răsturna regimul din Siria. Când guvernul legitim al lui Assad ne-a cerut asistență militară, le-am oferit această asistență și, după cum știți, situația din Siria s-a stabilizat". 

Intervenția militară a Rusiei în Siria a început în septembrie 2015, cu scopul declarat de a sprijini regimul președintelui Bashar al-Assad împotriva diferitelor grupuri de opoziție. Campania a implicat efectuarea de lovituri aeriene masive și desfășurarea personalului militar rus, ceea ce a modificat semnificativ cursul războiului civil sirian în favoarea regimului lui Assad.

Comentariile lui Klimov vin în contextul tensiunilor ce escaladează în Georgia cu privire la adoptarea legii controversate a "agenților străini", care a stârnit proteste masive în țară. Criticii susțin că legea ar putea fi folosită pentru a restricționa organizațiile societății civile, adăugând că este similară cu legislația utilizată în Rusia pentru a suprima opoziția.

Oferta de sprijin din partea Rusiei pentru puterea pro-rusă de la Tbilisi vine totodată ca urmare a campaniei recente de interogare a voluntarilor georgieni care au luptat alături de forțele ucrainene. O parte dintre acești voluntari au fost acuzați, la întoarcerea în Georgia, de complotarea unei lovituri de stat și de terorism.

Teoria conspirației promovată de puterea de la Tbilisi și acuzațiile de lovitură de stat

Guvernul georgian a promovat o teorie potrivit căreia forțele externe încearcă să orchestreze o lovitură de stat sau o revoluție în Georgia. Această narațiune a fost propagată mai ales pe fondul protestelor recente desfășurate împotriva legii "agenților străini".

Kakha Kaladze, primarul capitalei Tbilisi și secretarul general al partidului de guvernământ Visul Georgian, a declarat în mod explicit pentru postul de televiziune Rustavi-2 că "există o încercare din afară de a organiza o lovitură de stat, o revoluție în țară". El a citat prezența oficialităților străine la protestele recente drept dovadă a acestei presupuse ingerințe externe.

Mai exact, Kaladze a criticat apariția miniștrilor de Externe din Estonia, Lituania și Islanda la un miting desfășurat în centrul orașului Tbilisi pe 15 mai 2024. El i-a acuzat pe acești diplomați că au încercat să polarizeze societatea georgiană și că au demonstrat ostilitate față de țară.

Această teorie a conspirației este folosită pentru a justifica controversata lege a "agenților străini" și pentru a promova o imagine a Guvernului Georgiei de protector față de amenințările externe. Guvernul georgian își propune să discrediteze facțiunile de opoziție, ONG-urile și mass-media independentă, pretinzând că sunt controlate de interese străine care încearcă să destabilizare țara printr-o lovitură de stat sau o revoluție.

Retorica Guvernului încadrează protestele masive desfășurate recent împotriva legii "agenților străini" și opoziția față de partidul Visul Georgian nu ca o expresie autentică a voinței populare, ci ca parte a unui complot condus din exterior pentru a răsturna puterea actuală. (sursa: Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.