Retragerea lui Joe Biden NU îi garantează Kamalei Harris că va fi nominalizată ca prezidențiabilă de Partidul Democrat. Motivele


  • ACP
  • Jul 21, 2024 19:44
  • 678
Retragerea lui Joe Biden NU îi garantează Kamalei Harris că va fi nominalizată ca prezidențiabilă de Partidul Democrat. Motivele

Retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială nu pare să îi ofere automat vicepreședintei Kamala Harris posibilitatea de a-i lua locul de candidat din partea Partidului Democrat. În interiorul partidului există curente contradictorii privind candidatura vicepreședintei. 

Deputata democrată Alexandria Ocasio-Cortez, reprezentantă a curentului radical de stânga din Congres, explicase în cursul zilei de joi, pe Instagram Live, că partidul nu este convins că ar trebui să o susțină pe Kamala Harris. 

"Dacă credeți că există un consens între oamenii care doresc ca Joe Biden să plece, pentru că ar susține-o pe vicepreședinta Harris, vă înșelați", spunea Ocasio-Cortez. 

"Sunt în aceste grupuri, văd ce spun în conversații. Mulți dintre ei nu sunt interesați de înlăturarea președintelui. Ei sunt interesați să înlăture întreaga listă", a continuat Ocasio-Cortez. 

Înlocuirea președintelui actual cu Kamala Harris în cursa electorală nu pare să aducă puncte în plus taberei democrate, în condițiile în care ambii au figurat cu două procente în urma lui Trump, într-unul din cele mai recente sondaje. Astfel, Trump îl devansa pe Biden, cu 45% la 43%, iar pe Harris cu 47% la 45%, într-un sondaj realizat la începutul acestei luni de NBC News.  

Susținătorii Kamalei consideră însă că procentele ei ar putea crește dacă și-ar anunța candidatura, beneficiind și de substanțialele fonduri de campanie ale actualului președinte.  

"Democrații înțeleg greșit sau uită cum președintele Biden și Kamala Harris au câștigat Casa Albă", a zis Aimee Allison, care a fondat organizația "She the People" pentru a atrage mai multe femei de culoare în politică. Astfel, Harris îl depășește pe Biden în rândul alegătorilor de culoare și a lucrat ani de zile pentru sensibilizarea alegătorilor mai tineri.  

Un alt punct forte al ei pentru tabăra democrată ar fi susținerea cu insistență a dreptului la avort pe durata mandatului de vicepreședinte, în condițiile în care Joe Biden a părut mai moderat în această direcție, încercând să se prezinte mai degrabă ca un bun catolic.    

"Este o mesageră extraordinară în ceea ce privește problema despre care credem că îi va face pe democrați să câștige aceste alegeri, și anume avortul", a declarat Christina Reynolds, vicepreședinte senior al EMILY's List, care recrutează și pregătește femei candidate care susțin dreptul la avort.  

În același timp sunt destui democrați care reamintesc perioada candidaturii ei din 2020, când i-ar fi lipsit o strategie consecventă de campanie, un lanț de comandă clar, respectiv o înțelegere și identificare mai exactă a problemelor alegătorilor și donatorilor.

"Acum patru ani ea nu a rezistat foarte mult", a spus un deputat democrat în legătură cu renunțarea la candidatură în favoarea lui Biden, în campania desfășurată în interiorul Partidului Democrat în 2020, potrivit Politico. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.