Băsescu desființează candidatura lui Ciucă la prezidențiale: "Armata are de explicat de ce a tras la Revoluție!" / "Dacă Iohannis va persista în a face din Ciucă un președinte făcut în eprubetă și nu ales de popor, cred că e o mare greșeală!" / "E greu de crezut că poate intra în turul doi"


Băsescu desființează candidatura lui Ciucă la prezidențiale: "Armata are de explicat de ce a tras la Revoluție!" / "Dacă Iohannis va persista în a face din Ciucă un președinte făcut în eprubetă și nu ales de popor, cred că e o mare greșeală!" / "E greu de crezut că poate intra în turul doi"

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit vineri în termeni foarte critici despre candidatura șefului PNL, Nicolae Ciucă, la alegerile prezidențiale din acest an. Mai precis, Băsescu a criticat militarizarea excesivă a instituțiilor statului român, spunând, printre altele, că Armata Română, înainte să vizeze propulsarea unor generali precum Ciucă la Palatul Cotroceni, ar trebui să dea socoteală pentru crimele de la Revoluție. 

De asemenea, Traian Băsescu a criticat atitudinea președintelui Klaus Iohannis, care, spre deosebire de predecesorii săi, încearcă să forțeze nota și să lase un moștenitor politic la Palatul Cotroceni. Amintim de pildă faptul că, pe parcursul Summitului NATO desfășurat în perioada 9-11 iulie la Washington, Klaus Iohannis a părut mai puțin preocupat de interesele și reprezentarea României și mai degrabă interesat să-l promoveze pe Nicolae Ciucă, ca prezidențiabil, în ochii liderilor Alianței Nord-Atlantice. 

Nu în cele din urmă, Băsescu a precizat că, în opinia sa, Ciucă are șanse minimale în alegerile din acest an. 

Redăm declarațiile făcute astăzi de Traian Băsescu în emisiunea "Politica Zilei", moderată de jurnalista Ioana Constantin la postul de televiziune B1:

- Pe mine dacă mă intrigă ceva, mă intrigă candidatura lui Ciucă. Mă omule, ești general în rezervă, ți-a dat statul o pensie cât nu te-ai gândit neam de neamul tău s-o ai. Stai, Doamne Dumnezeule, liniștit! Ne-am pus acum pe o militarizare a statului român cu rezerviști. Uitați-vă în administrațiile locale, pline de rezerviști din poliție, din armată, de unde vrei și de unde nu vrei. Uitați-vă la televiziuni, că apar numai generali cu 4 stele. Nu avem atâtea divizii câți generali avem. (...) Vin și sunt prezentați generali cu 4 stele, 'Gigi Băț'. 'Gigi Băț' vorbește ca un general de 4 stele de crede lumea că ăsta a comandat vreo 5 divizii la viața lui. El nu a comandat nimic. Acum nu mai vrem civili la servicii și văd că lăsăm generalii la servicii (conducerea Serviciului Român de Informații încă nu are un director civil - n.red.), respectiv vrem să punem generali în rezervă șefi de stat... Cred că trebuie să ne oprim! Armata are problema ei! Are de explicat de ce a tras la Revoluție! Când ne-o explica, poate spunem că e în regulă cu generalii. 

- Dacă Iohannis va persista în a face din Ciucă un președinte făcut în eprubetă și nu ales de popor, cred că e o mare greșeală. Până acum, niciun președinte, fie el mai rău, mai bun, nu și-a permis să-și lase un urmaș, ci a lăsat libere lucrurile, nu a pus instituțiile să construiască următorul președinte. Au fost lăsate lucrurile libere, pentru ca votul popular să decidă. 

- Dacă liberalii persistă cu generalul, se vor face de râs de sus până jos. Nu ai cum să faci din nea Nicu președinte oricât te-ai strădui. E greu de crezut că poate intra în turul doi. Nu cred că Ciucă poate intra în turul doi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.