Formula prezidențiabilă republicană Trump-Vance provoacă îngrijorare în Lituania. Ministrul lituanian de Externe: "Intrăm într-un teritoriu al incertitudinii"


Formula prezidențiabilă republicană Trump-Vance provoacă îngrijorare în Lituania. Ministrul lituanian de Externe: "Intrăm într-un teritoriu al incertitudinii"

Odată cu alegerea de către prezidențiabilul republican Donald Trump - despre care amintim că este cotat în prezent ca favorit pentru câștigarea alegerilor din noiembrie - a variantei de vicepreședinte al SUA în persoana senatorului din Ohio, J.D. Vance, "intrăm într-un teritoriu al incertitudinii", a transmis ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.

"Bineînțeles, ne apropiem sau intrăm într-un teritoriu al incertitudinii și într-o etapă a istoriei în care este dificil de prezis cu certitudine atât acțiunile partenerilor, cât și ale adversarilor", a declarat Landsbergis în cursul zilei de marți. 

Pe de altă parte, ministrul de Externe a precizat că Lituania nu se amestecă în treburile interne ale altor țări.

"Lituania nu este implicată în alegerile din Statele Unite ale Americii, nu putem vota, nu putem ajuta la alegerea candidaților pentru vicepreședinte sau alte funcții și, prin urmare, nu aș vrea să mă implic în acest proces, chiar și cu comentarii publice", a menționat Landsbergis. 

Pretinsul senator de dreapta din Ohio, J.D. Vance, în vârstă de 39 de ani, a fost cândva un critic dur al republicanului Donald Trump, însă între timp a devenit unul dintre cei mai loiali susținători ai săi din Congres.

Întrebat ce ar putea însemna candidatura lui Vance pentru Ucraina, Landsbergis a replicat că înseamnă că "ne îndreptăm către necunoscut".

Vance și-a exprimat pentru prima dată părerile despre Ucraina într-un interviu acordat în anul 2022, pe parcursul căruia a zis: "Trebuie să fiu sincer cu tine, chiar nu-mi pasă ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul".

În februarie 2024, atunci când Vance și-a făcut prima apariție la Conferința de Securitate de la München, el a declarat pentru Politico că SUA trebuie să-și reevalueze sprijinul pentru Ucraina. (sursa: LRT)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.