Sondaj Reuters: Schimbările provocate în percepția americanilor de tentativa de asasinat ce l-a vizat pe Trump. Segmentul covârșitor care consideră că "țara scapă de sub control". Pe de altă parte, dinamica cursei electorale ar fi rămas neschimbată


  • ACP
  • Jul 17, 2024 15:53
  • 708
Sondaj Reuters: Schimbările provocate în percepția americanilor de tentativa de asasinat ce l-a vizat pe Trump. Segmentul covârșitor care consideră că "țara scapă de sub control". Pe de altă parte, dinamica cursei electorale ar fi rămas neschimbată

Majoritatea alegătorilor republicani (65%) consideră că supraviețuirea lui Trump în atentatul de sâmbătă a arătat că este "favorizat de providența divină sau de voia lui Dumnezeu", în timp ce un procent mult mai mic (11%) dintre democrați sunt de acord cu asta, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Trump a scapăt la limită atunci când glonțul tras de un asasin i-a zgâriat urechea în timp ce vorbea pe parcursul unui miting de campanie în Pennsylvania.

Surprinzător, sondajul încheiat marți a constatat că Trump, candidatul republican la președinție, ar avea în continuare doar un avans marginal, de numai 2 procente, față de președintele democrat al SUA, Joe Biden. Asta ar indica faptul că atentatul la viața lui Trump nu a provocat o schimbare semnificativă în sentimentele alegătorilor americani.

În timp ce procentele celor doi candidați ar fi rămas aproximativ aceleași conform sondajului în cauză - 43% Trump vs. 41% Biden – acum, ca urmare a atentatului, americanii se tem că țara lor poate scăpa de sub control, iar alegerile din 5 noiembrie ar putea declanșa mai multe violențe politice.  

Astfel, conform sondajului, 80% dintre alegători - respectiv cote similare în rândul democraților și republicanilor - au spus că sunt de acord cu afirmația conform căreia "țara scapă de sub control".

De asemenea, 84% dintre respondenți au declarat că sunt îngrijorați de faptul că extremiștii ar putea comite acte de violență după alegeri, ceea ce indică o creștere față de rezultatele altui sondaj Ipsos efectuat în luna mai, care a arătat că 74% dintre alegători au această temere, conform Reuters.

În același timp, doar 5% dintre respondenți au spus că este acceptabil ca cineva din partidul lor politic să comită acte de violență pentru a atinge un obiectiv politic, în scădere față de 12%, procentul trecut în revistă de un sondaj Reuters/Ipsos efectuat în iunie 2023. (sursa: Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.