Tentativa de asasinat asupra lui Trump. Directorul Serviciului Secret al SUA, chemat să dea socoteală în Camera Reprezentanților pentru breșele de securitate de la mitingul electoral al candidatului republican. Întrebările stringente ce planează la nivelul opiniei publice și al experților


  • ACP
  • Jul 14, 2024 19:10
  • 647
Tentativa de asasinat asupra lui Trump. Directorul Serviciului Secret al SUA, chemat să dea socoteală în Camera Reprezentanților pentru breșele de securitate de la mitingul electoral al candidatului republican. Întrebările stringente ce planează la nivelul opiniei publice și al experților

Pe fondul tentativei de asasinat ce l-a vizat pe fostul președinte american Donald Trump, Serviciul Secret al Statelor Unite are de răspuns unor întrebări foarte serioase, în condițiile în care singura sarcină a sa este protejarea președinților americani cât timp sunt în funcție, dar și ulterior. 

Mai mulți politicieni americani și mare parte din alegători doresc să știe cum a putut tânărul de 20 de ani să ajungă înarmat cu o pușcă pe acoperișul de unde a tras asupra lui Trump, într-o zonă care trebuia să fi fost bine supravegheată.

Președintele Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanților, James Comer, a solicitat ca directorul Serviciilor Secrete, Kimberly Cheatle, să vină la o audiere și, de asemenea, a cerut desfășurarea unei ședințe de informare. 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret a spus duminică pentru presă că "există o afirmație neadevărată potrivit căreia un membru al echipei fostului președinte a cerut resurse suplimentare de securitate și că acestea au fost respinse". 

"Acest lucru este absolut fals. De fapt, am adăugat resurse de protecție, tehnologie și capabilități ca parte a ritmului de călătorie crescut al campaniei", a mai zis purtătorul de cuvânt Anthony Guglielmi.

Cei care au participat la miting precizează că li s-a cerut să treacă prin detectoare de metale pentru a exista asigurarea că nu au adus arme, asta în timp ce bărbatul înarmat despre care se crede că a tras focurile asupra lui Trump a putut fi văzut bine târându-se cu o pușcă pe acoperișul unei clădiri din apropiere, timp de câteva minute.

Martorul, al cărui nume e Greg, a menționat pentru BBC că avertismentele lui și ale altora care l-au văzut pe trăgător nu au fost luate în considerare de către poliție. Bărbatul înarmat - Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani - pare să fi fost surprins și de camere pregătindu-se să tragă asupra lui Donald Trump.

Pe rețelele sociale există acum o serie de teorii ale conspirației despre tentativa de asasinat și răspunsul Serviciului Secret, care l-a ucis pe atentator după ce acesta a tras focurile asupra fostului președinte Trump, ucigând o persoană și rănind grav alte două aflate în apropierea acestuia.

Fostul agent al Serviciului Secret, Charles Marino, a atras atenția, într-o declarație făcută pentru BBC, că există întrebări la care trebuie să se răspundă, în condițiile în care o sarcină în atribuția agenților ar fi fost să cerceteze împrejurimile și să supravegheze "zonele îngrijorătoare".

FBI a anunțat de sâmbătă seara că și-a asumat rolul de investigator principal al tentativei de asasinat. Unul dintre agenții săi speciali a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că este "surprinzător" că bărbatul înarmat a reușit să deschidă focul înainte ca Serviciul Secret să-l ucidă. Dar când a fost întrebat dacă a existat o problemă a securității, el a spus că echipa sa "nu va face această evaluare" în timp ce ancheta e în desfășurare. (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.