Gelu Duminică, obiceiurile vestimentare ale româncelor și comunitățile cu fuste înflorate


Gelu Duminică, obiceiurile vestimentare ale româncelor și comunitățile cu fuste înflorate

Sare Gelu Duminică rău de să rupă lanțul la episcopul Teodosie care a zis că femeile căsătorite trebuie să-și acopere capul. Expertul în istoria dreptului românesc Cristi Danileț bate apropouri cu hijabul. Situația e gravă: bărboșii de ortodocși vor să le înfofolească pe fumei pe vreme de caniculă! Săriți lume! (Am ceva îndoieli că episcopul Teodosie chiar le vrea îmbrobodite pe toate femeile căsătorite ale neamului românesc, dar să acceptăm că asta ar vrea, nu mă mai ostenesc să caut ce și cum a zis omul, context, chestii.)

Și-mi amintesc de fotografii cu cuconetul contemporan pe la recepții ale Casei Regale sau diverse ambasade: acoperite cu pălăriuțe, voalete, chestii, rochița mai jos de genunchi etc. Zici că le-a îmbrăcat Teodosie! Adică avem un set de reguli la Casa Regală – tot OK, ne încadrăm fără comentarii. Zice episcopul Teodosie ceva cam tot pe-acolo? Huooo! Bărbosul misogin! Și mai e o chestie: părerea episcopului Teodosie este o părere, asta crede el – că femeile căsătorite ar trebui să-și acopere capul. Nu există nici o obligativitate, nici o cale prin care să fie silite femeile căsătorite să își pună ceva pe cap dacă ele nu vor asta.

Dar cel mai amuzant mi se pare altceva: că Gelu Duminică se apucă să critice obiceiurile vestimentare tradiționale ale românilor. Serios Gelule? Pe bune? Nu te duci tu prin niște comunități tradiționale de-ale tale să promovezi purtatul pantalonilor printre femei? Chiar vreau să văd asta: pe Gelu Duminică cum promovează pantalonii pentru femei într-o comunitate tradițională de-a lui, de-aia cu fuste înflorate. Vreau să văd dacă-l țin izmenele pentru așa ceva. Sincer, cred că româncele se descurcă atunci când vine vorba de vestimentație, nu văd pe cineva în stare să le convingă să se îmbrace într-un fel sau altul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.