Biden refuză să se retragă din cursa electorală în condițiile în care cel mai nou sondaj arată că ar fi recuperat punctele care îl despărțeau de Trump în cursa pentru noul mandat de președinte


  • ACP
  • Jul 4, 2024 12:14
  • 827
Biden refuză să se retragă din cursa electorală în condițiile în care cel mai nou sondaj arată că ar fi recuperat punctele care îl despărțeau de Trump în cursa pentru noul mandat de președinte

Președintele american Joe Biden nu ia în considerare retragerea din cursa prezidențială, mai ales după ce s-a apropiat săptămâna aceasta de contracandidatul său republican Donald Trump în cursa pentru câștigarea alegerilor, conform unui sondaj încheiat marți.

Sondajul realizat pentru agenția Reuters a arătat că Biden și Trump au fiecare 40% susținere în rândul alegătorilor, după ce un sondaj anterior, efectuat în perioada 11-12 iunie, indica un avans marginal de numai două puncte procentuale pentru Trump. 

După dezbaterea televizată de joia trecută, în care Biden a părut afectat de problemele vârstei înaintate și nu a reușit să răspundă eficient atacurilor lui Trump, aproximativ unul din trei democrați consideră totuși că Biden ar trebui să renunțe la cursa electorală, conform noului sondaj.

Dar în timp ce unii democrați cred că păstrarea lui Biden în cursa electorală ar afecta șansele partidului la alegerile din noiembrie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat miercuri reporterilor că Biden nu se gândește deloc să renunțe la candidatură.

 În timpul unui eveniment desfășurat marți seara pentru strângerea de fonduri pentru campanie, Biden a dat vina pe oboseala produsă de călătoriile cu avionul pentru performanța sa slabă în dezbaterea cu Trump.  

Întrebată dacă Biden chiar a avut nevoie de mai mult de o săptămână și jumătate pentru a-și reveni din călătoria cu avionul, Jean-Pierre a precizat că președintele a spus că "dezbaterea nu a fost cea mai bună noapte a lui" și a adăugat că asta nu a fost o scuză, ci o explicație. 

"Pe lângă cele două călătorii majore, a continuat să-și facă îndatoririle prezidențiale. A lucrat până târziu și s-a pregătit și pentru dezbatere. Și, pe deasupra, a existat evident și jet lag-ul de care tocmai ați întrebat și, de asemenea, era răcit. Ați auzit cu toții direct, în timpul dezbaterii, că avea o voce răgușită", a continuat Jean-Pierre. 

Președintele Biden "continuă să fie foarte stabil și continuă să lucreze pentru poporul american", a mai spus Jean-Pierre.

Biden însuși a declarat, la o întâlnire de miercuri, că va câștiga "pentru că, atunci când democrații se unesc, câștigam întotdeauna". 

"Așa cum l-am învins pe Donald Trump în 2020, îl vom învinge din nou în 2024", a mai spus președintele american.

Dar în același timp cu publicarea sondajului Reuters, care arată că Biden a recuperat două puncte care l-ar despărți de Donald Trump, un alt sondaj publicat de CNN a dezvăluit că diferența dintre cei doi candidați a rămas cu 6 procente în favoarea lui Trump, care ar conduce cursa electorală cu 49% la 43%. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.