Dezvăluiri: Bolojan îi dă cu flit lui Ciucă în contextul prezidențialelor. Văzând scorurile din sondaje, vasalul lui Iohannis încearcă cu disperare, dar fără succes, să-l coopteze pe președintele Consiliului Județean Bihor într-un tandem electoral. Motivul refuzului, devoalat de un consultant politic: "El nu vrea să se lipească de o conducere care a fost alături de PSD"


Dezvăluiri: Bolojan îi dă cu flit lui Ciucă în contextul prezidențialelor. Văzând scorurile din sondaje, vasalul lui Iohannis încearcă cu disperare, dar fără succes, să-l coopteze pe președintele Consiliului Județean Bihor într-un tandem electoral. Motivul refuzului, devoalat de un consultant politic: "El nu vrea să se lipească de o conducere care a fost alături de PSD"

PNL este în continuare captiv președintelui Klaus Iohannis, deși locatarul de la Cotroceni se află la finalul celui de-al doilea mandat. Din acest motiv, PNL continuă să susțină ideea candidaturii la prezidențiale a vasalului lui Klaus Iohannis, fostul general Nicolae Ciucă, chiar și în condițiile în care cercetările sociologice îl dau cu șanse minimale, inclusiv în ceea ce privește accederea în turul doi al scrutinului. Disperat fiind, Nicolae Ciucă încearcă să-l convingă pe președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, să intre într-un tandem electoral: Ciucă candidat la prezidențiale - Bolojan ca variantă de prim-ministru. Însă, Bolojan, care și-a consolidat imaginea publică prin profesionalismul dovedit în administrație, îl ține pe Ciucă din refuz în refuz, nedorind să se compromită într-o formulă politică alături de un președinte al PNL care a făcut sistematic și în mod exclusiv jocurile PSD. 

Precizările de mai sus au fost făcute luni de consultantul politic George Rîpă pe parcursul emisiunii #Rezist, realizată de jurnalista Oana Stănciulescu pentru DCNews. 

George Rîpă: Ciucă are o mare problemă în momentul de față. Are 10-12% în sondaje. E mult sub scorul PNL. E mult sub scorul unui prezidențiabil care dorește să ajungă în turul doi. 

Oana Stănciulescu: De ce îl mențin atunci pe Ciucă? 

George Rîpă: Pentru că partidul ăsta e de 10 ani ținut captiv hachițelor, fițelor lui Klaus Iohannis. Dacă Iohannis le spune "acest pahar cu apă trebuie să fie șef la PNL", ei îl vor numi. 

Oana Stănciulescu: Însă, știm că președinții înainte de finalul mandatului nu mai au putere. Am aflat chestiunea asta și de la Emil Constantinescu și de la Traian Băsescu. Klaus Iohannis mai are putere în prezent? 

George Rîpă: Să nu comparăm garnitura de la PDL din urmă cu un deceniu și un pic, adică Blaga, Videanu, Berceanu, oamenii ăia grei, cu leadershipul PNL-ului de astăzi. 

Oana Stănciulescu: Deci nu neapărat că are Iohannis putere, ci că nu au curaj cei de la PNL?

George Rîpă: Nu au curaj să se rupă. Ei nu reușesc să vadă alt proiect decât Ciucă. 

Oana Stănciulescu: Am aflat că în PNL se vorbește acum, așa cum se discută de 2 ani de altfel, dar am mari îndoieli că se va și acționa, despre varianta Bolojan. Adică un congres rapid ca la USR, iar Bolojan pus candidat.

George Rîpă: Ei de câteva luni îi propun lui Bolojan să vină într-o echipă la prezidențiale cu Ciucă - Ciucă președinte, Bolojan premier. Bolojan nu vrea să se lipească de actuala conducere, dintr-un motiv foarte simplu. El nu vrea să se lipească de o conducere care a fost alături de PSD. 

Oana Stănciulescu: A avut și relații tensionate cu Klaus Iohannis. 

George Rîpă: De aceea nu a ajuns la București, pentru că Iohannis nu l-a plăcut. Și nu l-a plăcut pentru că Iohannis s-a înconjurat, iar asta e o realitate, de yesmeni sau, cum s-ar traduce în română, de lingăi, de oameni care stau drepți. Or, Bolojan nu e genul. 

Oana Stănciulescu: Crezi că vine Bolojan? 

George Rîpă: Eu nu cred. 

Oana Stănciulescu: Nu în tandem cu Ciucă, ci să-l înlocuiască și să fie candidatul PNL. 

George Rîpă: Doar după ce influența lui Klaus Iohannis va fi zero în PNL. Până atunci nu va veni.

Oana Stănciulescu: Și crezi că se prelungește influența și după decembrie? 

George Rîpă: Nu. În mod normal ar trebui să devină și oamenii ăștia "freedom" ca în filmul ăla cu Mel Gibson, să-i vedem în curte la Modrogan urlând.

Oana Stănciulescu: Mai întâi trebuie să le faci un curs la PNL despre ce înseamnă libertatea și ce înseamnă un partid. 

Vedeți video de la 23:30:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.