Președintele Argentinei, Javier Milei, spune lucrurilor pe nume despre omologul brazilian și refuză să-și ceară scuze: "De când trebuie să-ți ceri scuze că ai zis adevărul?! Lula e un comunist, un mic stângist cu un ego inflamat!"


Președintele Argentinei, Javier Milei, spune lucrurilor pe nume despre omologul brazilian și refuză să-și ceară scuze: "De când trebuie să-ți ceri scuze că ai zis adevărul?! Lula e un comunist, un mic stângist cu un ego inflamat!"

Președintele de dreapta al Argentinei, Javier Milei, a reiterat marți, 2 iulie, criticile aduse recent omologului său de stânga din Brazilia, comunistul corupt Luiz Inácio Lula da Silva. 

Într-o postare intitulată "dinozaurul idiot perfect", Milei și-a apărat criticile anterioare adresate președintelui Lula, atunci când l-a catalogat "corupt" și comunist. Totodată, Milei a reclamat "interferența" lui Lula, în anul 2023, în campania electorală din Argentina. 

Lula a declarat săptămâna trecută că Milei îi datorează lui și brazilienilor scuze pentru că a spus "o mulțime de lucruri stupide" despre Brazilia. 

Războiul declarațiilor dintre cei doi a venit înaintea unei călătorii pe care Milei urmează să o efectueze în Brazilia. Pe parcursul acestei vizite, Milei îl va evita pe Lula și-l va întâlni pe cel mai mare rival politic al președintelui brazilian, respectiv fostul președinte Jair Bolsonaro.

Președintele Javier Milei refuzase și în cursul zilei de vineri, 28 iunie, să-și ceară scuze omologul său brazilian Luiz Inácio Lula da Silva. În schimb, l-a catalogat pe omologul brazilian drept un "stângist" cu un "ego inflamat".

"Trebuie să ne ridicăm deasupra acestor fleacuri pentru că interesele argentinienilor și brazilienilor sunt mai importante decât ego-ul inflamat al unui mic stângist", a declarat Milei în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune LN+ după ce Lula îi solicitase să-și ceară scuze. 

Anterior, președintele brazilian spusese că nu va vorbi cu Milei până când acesta nu își va cere scuze pentru "prostiile" pe care le-a zis despre el.

"Nu am vorbit cu președintele Argentinei pentru că eu consider că ar trebui să-și ceară scuze Braziliei și mie. A spus multe prostii. Vreau doar să-și ceară scuze", a afirmat Lula într-un interviu acordat site-ului UOL.

Președintele comunist al Braziliei nu a trecut în revistă declarațiile pentru care solicită scuze din partea omologului argentinian. Pe de altă parte, precizăm faptul că Milei s-a referit anterior la Lula ca fiind un "corupt" și "comunist".

"Care este problema că l-am numit corupt? Nu a fost închis pentru că a fost corupt? Că l-am numit comunist? Nu este comunist? De când trebuie să-ți ceri scuze că ai spus adevărul?! Sau suntem atât de bolnavi de corectitudine politică încât nu putem spune nimic către stânga chiar și atunci când e adevărat?", a declarat Milei. 

În pofida celor relatate mai sus, cei doi președinți s-au salutat cordial când s-au întâlnit recent în Italia în timpul summitului G7, dar nu au desfășurat o întâlnire bilaterală.

Lula a menționat că Argentina "este o țară foarte importantă pentru Brazilia, iar Brazilia e foarte importantă pentru Argentina" și că "nu există un președinte al Republicii care va crea certuri între Brazilia și Argentina". 

Menționăm că Lula a consolidat legăturile cu fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, pe care l-a invitat la inaugurarea sa. Deși au existat încercări de apropiere de Guvernul lui Lula, liderul brazilian nu a participat la ceremonia de la Buenos Aires.

Cu toate acestea, Milei și Lula se vor întâlni din nou în Asunción, capitala Paraguayului, la începutul lunii iulie, pentru summitul Mercosur. În ceea ce privește vizita în Brazilia, Milei va participa la evenimentul conservator CPAC Brasil 2024. (sursa: Buenos Aires Times, Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.