Ludovic Orban: "O candidatură a mea la prezidențiale e o candidatură normală, naturală". Totodată, liderul FD face apel către PNL să rupă coaliția cu PSD


Ludovic Orban: "O candidatură a mea la prezidențiale e o candidatură normală, naturală". Totodată, liderul FD face apel către PNL să rupă coaliția cu PSD

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat marți, 2 iulie, că o candidatură a sa la alegerile prezidențiale din acest an este "normală, naturală". Pe de altă parte, Ludovic Orban a precizat că o decizie privitoare la alegerile prezidențiale trebuie să fie luată de "un spectru mai larg de formațiuni politice care fac parte din bazinul de centru dreapta", astfel încât alegerea unui președinte de stânga să fie împiedicată. 

Întrebat despre potențiala susținere a candidaturii președintei USR, Elena Lasconi, la alegerile prezidențiale, Ludovic Orban nu a exclus această variantă, rezumându-se la a menționa că sunt necesare negocieri. În ceea ce privește susținerea potențialei candidaturi a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, la prezidențiale, liderul Forța Dreptei a punctat că acesta nu are șanse să intre în turul doi al alegerilor. 

Nu în cele din urmă, Ludovic Orban a făcut un apel către PNL să decidă ruperea coaliției guvernamentale cu PSD. 

Ludovic Orban: M-ați întrebat dacă voi candida la alegerile prezidențiale. (...) Consider că o candidatură a mea la alegerile prezidențiale este o candidatură normală, naturală. Întreaga carieră politică pe care am avut-o m-a făcut să ajung în poziția să fiu sigur de faptul că știu ce trebuie să fac ca președinte al României. Și știu să fac ceea ce trebuie făcut mult mai bine decât ar putea face alți candidați în momentul de față. Pe de altă parte, este o decizie strategică cu privire la alegerile prezidențiale și cu privire la alegerile parlamentare, care nu vizează doar Forța Dreptei, ci vizează un spectru mai larg de formațiuni politice care fac parte din bazinul de centru dreapta. (...) În ceea ce ne privește pe noi, suntem profund atașați obiectivului pe care l-am avut întotdeauna în cariera noastră politică și anume acela de a da un președinte de dreapta, de a împiedica alegerea unui președinte de stânga și de a găsi soluții pentru a putea asigura o guvernare liberală, o guvernare de dreapta pentru următorii 4 ani în România". 

Apelul făcut către PNL de a rupe coaliția cu PSD: "Aşteptăm şi îndemn din nou conducerea PNL şi pe penelişti să facă ceea ce este normal şi anume să rupă această coaliţie toxică - care a generat o guvernare submediocră, o guvernare care nu înţelege nimic din economie, o guvernare care aproape a provocat o criză economică, care a redus creșterea economică, care a redus puterea de cumpărare, respectiv veniturile cetățenilor - astfel încât să scăpăm de Ciolacu. Mai mult, repet ceea ce am spus și anume că parlamentarii Forţa Dreptei sunt pregătiţi oricând, în cazul în care premierul Marcel Ciolacu nu se ţine de cuvânt şi PNL declanşează practic o moţiune de cenzură, să susţinem prin semnături şi vot o moţiune de cenzură". 

Despre susținerea candidaturii președintei USR, Elena Lasconi, la prezidențiale: "Orice discuție pe tema candidatului la prezidențiale trebuie să facă obiectul unor analize, unor negocieri. Am luat act că USR a decis ca dânsa să fie candidat la prezidențiale. Pe de altă parte, în cazul în care sunt mai mulți parteneri politici care sunt implicați într-un proiect politic comun, decizia trebuie să se ia de comun acord". 

Despre susținerea potențialei candidaturi a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, la prezidențiale: "Dvs. credeți că domnul Ciucă va intra în turul doi? Uitați-vă la cercetările sociologice și la ceea ce spun oamenii. Ciucă nu are nicio șansă. Nu trece de 8% în sondaje, asta dacă vrem să vorbim despre sondajele reale". 

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.