Se împute treaba în Coreea de Nord, la propriu: Kim Jong Un le-a ordonat nord-coreenilor să colecteze și să usuce, pe timp de vară, excremente umane. Ordinul a stârnit nemulțumiri: "Gospodăriile care locuiesc în apartamente au protestat"


  • ACP
  • Jun 28, 2024 16:47
  • 1178
Se împute treaba în Coreea de Nord, la propriu: Kim Jong Un le-a ordonat nord-coreenilor să colecteze și să usuce, pe timp de vară, excremente umane. Ordinul a stârnit nemulțumiri: "Gospodăriile care locuiesc în apartamente au protestat"

Conducerea comunistă din Coreea de Nord le-a ordonat cetățenilor să furnizeze în următoarea perioadă deșeuri umane pentru îngrășământ agricol, deși această activitate se făcea iarna, deoarece în anotimpul rece mirosurile sunt mai puțin pregnante, iar muștele nu își fac apariția.

Sursele Radio Free Asia din Coreea de Nord au relatat că fiecare gospodărie trebuie să colecteze și să usuce 10 kilograme de deșeuri umane luna aceasta, pentru a fi folosite în agricultura ca îngrășământ, ceea ce i-a surprins pe nord-coreenii, întrucât știau că acest lucru se face în timpul iernii, înainte de sezonul de însămânțare.

Un rezident al provinciei nordice Ryanggang a precizat pentru RFA că "unitatea de supraveghere a cartierului a organizat o adunare a locuitorilor și a transmis un ordin din partea partidului de a usca deșeurile umane și de a le dona pentru colectare". 

"Locuitorii nu și-au putut ascunde nedumerirea față de ordinul partidului de a usca deșeurile umane pe vremea caldă", a adăugat rezidentul. 

El a mai menționat că li s-a solicitat să livreze cele 10 kilograme de bălegar uscat la o fabrică de îngrășăminte agricole din apropiere, de unde vor primi în schimb un certificat care să dovedească contribuția lor. 

"Rezidenții și-au exprimat nemulțumirea, spunând că aceasta a fost prima dată când li s-a ordonat să usuce deșeurile umane în timpul verii, când muștele zboară în jur. Cel puțin gospodăriile din casele unifamiliale pot colecta și usca deșeurile cu o oarecare intimitate. Dar gospodăriile care locuiesc în apartamente au protestat, întrebând cum ar trebui să realizeze acest lucru", a mai zis nord-coreeanul sub protecția anonimatului.

Cei care au posibilitatea pot plăti pe alții pentru a colecta și transporta deșeurile umane, însă prețurile pentru aceste servicii au crescut mult față de dățile precedente, ajungând la 5.000 de woni sau aproximativ 30 de cenți americani, bani care nu sunt deloc puțini în țara comunistă.

O rezidentă din provincia nordică Ryanggang a spus că această comandă din partea autorităților e mai degrabă o taxă neoficială, deoarece majoritatea gospodăriilor ar prefera să plătească cei 5.000 de woni decât să treacă prin încercarea colectării și uscării propriilor excremente.

Ordinul ar face parte din noua politică privind o grijă mai mare pentru agricultură, după o perioadă de serioasă criză alimentară, dar recenta apropiere de Rusia, care a avut drept rezultat inclusiv livrarea de produse agricole ruse, ar fi trebuit să ducă la o relaxare a politicilor de acest fel impuse de conducerea comunistă. Numai că partidul unic nu dă semne că ar ține cont de confortul elementar al cetățenilor nord-coreeni nici în prezent, când țara este într-o poziție mult mai bună decât anii trecuți, după ce a furnizat cantități mari de muniții și rachete armatei ruse pentru frontul din Ucraina, iar Putin curtează deschis Phenianul. (sursa: RFA

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.