Procesul de aderare a Georgiei la UE s-a oprit "de facto", după adoptarea de către Tbilisi a unor legi de inspiraţie rusească, considerate contrare valorilor europene, au indicat liderii celor 27 reuniţi joi într-un summit la Bruxelles.
Şefii de stat şi de guvern europeni „solicită autorităţilor georgiene să-şi clarifice intenţiile, inversând cursul actual al acţiunilor lor, care pune în pericol drumul (ţării) spre UE, conducând de facto la oprirea procesului de aderare" la UE, potrivit concluziilor summitului.
Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în decembrie, după ce i s-a prezentat o listă de măsuri pe care trebuie să le ia pentru a continua, inclusiv reforma justiției. Ulterior, Parlamentul de la Tbilisi a adoptat o serie de legi considerate contrare valorilor europene.
Printre altele, autorităţile georgiene au promulgat pe 3 iunie un text despre "influenţa străină", inspirat de o lege rusă represivă, care a provocat demonstraţii masive la Tbilisi timp de mai multe săptămâni şi critici puternice din partea ţărilor occidentale. Mulți dintre protestatari – activiști, politicieni ai opoziției sau simplii cetățeni - au fost agresați fizic și au reclamat că au primit amenințări din partea autorităților.
Criticii au numit-o „legea rusă" din cauza asemănărilor cu o lege existentă în Rusia și consideră că motivul real al legislației este înăbușirea disidenței înainte de alegerile parlamentare din octombrie. De asemenea, SUA au apreciat că legea amenință libertatea de exprimare.
Legea urmează să intre în vigoare luna viitoare.
Joi, parlamentul Georgiei a adoptat în primă lectură un proiect de lege care interzice „propaganda LGBT", foarte asemănător cu legislaţia folosită în Rusia pentru reprimarea minorităţilor sexuale.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat luni Georgia că uşa UE s-ar putea închide dacă aceasta nu îşi va schimba politica.
Liderii UE au solicitat, de asemenea, să se pună capăt "actelor tot mai frecvente de intimidare, amenințare și agresiune fizică împotriva reprezentanților societății civile, liderilor politici, activiștilor civili și jurnaliștilor".
Ei au declarat că vor continua să monitorizeze îndeaproape situația din Georgia și au solicitat guvernului să se asigure că viitoarele alegeri vor fi "libere și corecte".
Surse: agerpres.ro, BBC