Nigel Farage stârnește din nou indignare în Marea Britanie, insistând că Occidentul ar fi provocat războiul din Ucraina. Goarna Kremlinului


Nigel Farage stârnește din nou indignare în Marea Britanie, insistând că Occidentul ar fi provocat războiul din Ucraina. Goarna Kremlinului

Cunoscutul politician britanic Nigel Farage, care a condus curentul Brexit iar acum susține politica anti-imigrație, s-a confruntat cu un val de critici dure după ce a spus că invazia Rusiei în Ucraina ar fi fost provocată de Occident. 

„Am provocat acest război”, a insistat Farage, vineri, într-un interviu pentru BBC, adăugând însă că, „bineînțeles, a fost vina președintelui rus Putin”.

„Pentru mine era evident că expansiunea mereu spre est a NATO și a Uniunii Europene a oferit acestui om un motiv să spună poporului rus: ‹Vin după noi din nou. Să mergem la război›”, a precizat Farage. 

„Desigur că este vina lui (a lui Putin n.red.) – a folosit ceea ce am făcut noi drept scuză”, a punctat Farage. 

Declarațiile sale au primit imediat răspuns din partea celor mai proeminenți lideri politici britanici, începând de la premierul Rishi Sunak, care a spus, sâmbătă, că afirmația lui Farage este „complet greșită” și face jocurile lui Putin. 

„Acesta este un om care a desfășurat arme chimice pe străzile Marii Britanii, care face înțelegeri cu țări precum Coreea de Nord”, a spus Sunak despre Putin. 

Farage a fost criticat și de Ministrul de Interne – James Cleverly –, care a spus că acesta „a făcut ecou justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei”, iar fostul secretar conservator al Apărării, Tobias Ellwood, a numit comentariile drept „șocante” și a adăugat că „Churchill se va întoarce în mormânt”

Liderul laburist Keir Starmer, adversarul politic direct al premiului Sunak, a declarat, la rândul său, că cele spuse de Farage sunt „rușinoase”, menționând că „oricine care candidează pentru Parlament ar trebui să spună clar că Rusia este agresorul”

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat pentru BBC că „din păcate, virusul putinismului infectează oamenii” – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.