Macron este acuzat de transfobie și de folosirea discursului extremei drepte. Cum s-a ajuns aici


Macron este acuzat de transfobie și de folosirea discursului extremei drepte. Cum s-a ajuns aici

O remarcă critică a președintelui francez Emmanuel Macron față de o propunere care le-ar permite cetățenilor să-și schimbe genul la primărie, i-a atras acestuia acuzații serioase de transfobie. 

Alianța de stânga Nouveau Front Populaire, care reunește de la socialiști la comuniști și este prognozată să depășească la alegeri coaliția de guvernământ, este cea care a introdus în platforma sa politică aceasta propunere și din rândul căreia au venit cele mai multe acuzații împotriva președintelui francez. 

Aflat marți într-o vizita electorală în vestul țării, Macron a spus: „Cu extrema stângă e mai rău – nu mai există laicitate, se vor întoarce la legea imigrației și sunt lucruri complet grotești, cum ar fi schimbarea genului la primărie”, provocând neliniște chiar și în rândurile propriului său partid.

Astfel, deputatul Clément Beaune din partidul de guvernământ a spus pe rețeaua X că „pentru persoanele trans, pentru persoanele LGBT, pentru toată lumea, trebuie să respingem orice stigmatizare în discursul politic și să le promovăm drepturile”.

Liderul Partidului Socialist – Olivier Faure – a răspuns imediat celor spuse de Macron, întrebând rhetoric, la postul de radio RTL: „Cum este posibil ca acest om care a fost ales și reales pentru a se confrunta cu extrema dreaptă, să repete în realitate discursul extremei drepte?” 

„Așteptam pe Jupiter, dar l-am primit pe Nero”, a mai spus Faure, făcând referire la ce a spus Macron cu câțiva ani în urmă, că Franța are nevoie de o președinție „jupiteriană”, iar Nero a fost unul dintre împărații romani cunoscuți pentru stăpânirea tiranică. 

Și șeful Partidului Comunist Francez – Fabien Roussel – a folosit prilejul pentru a-l ataca pe Macron, spunând la postul de radio Franceinfo că remarcile președintelui francez au fost un semn că acesta „își pierde cumpătul”

Julia Torlet de la SOS Homophobie a vorbit mai răspicat, acuzând că „Emmanuel Macron folosește transfobia pentru a ataca manifestul oponenților săi politici”.

„Strategia este clară: folosiți minoritățile în cursa pentru putere”, a adăugat ea (detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.