Peste 120 de persoane au solicitat ajutor medical de urgență la Moscova, cel puțin 30 dintre acestea aflându-se deja la terapie intensivă în stare critică, ca urmare a unei intoxicații alimentare severe cu o toxină rară, au anunțat, luni, autoritățile sanitare din Rusia.
Suspiciunea este de botulism alimentar, afecțiune care pune în pericol viața, atacând sistemul nervos și determinând insuficiență respiratorie și paralizie, scrie The Moscow Times.
Autoritățile ruse au declarat că focarul toxic ar proveni de la salatele comercializate de un popular serviciu de livrări online, care duminică și-a suspendat temporar operațiunile pe fondul unei anchete penale.
„În total, 121 de persoane au solicitat ajutor medical", au declarat luni agențiile de presă de stat, citând-o pe Anastasia Rakova, viceprimarul Moscovei.
„În prezent, 55 de persoane sunt în stare gravă, dintre care 30 se află la terapie intensivă", a adăugat Rakova.
Autoritatea de stat pentru protecția consumatorilor și a sănătății, Rospotrebnadzor, a precizat, în weekend, că desfășoară o „anchetă epidemiologică privind cazurile suspecte de botulism".
De asemenea, biroul procurorului din Moscova a anunțat că a lansat o anchetă penală privind încălcarea standardelor de siguranță a consumatorilor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, botulismul de origine alimentară poate fi fatal în lipsa unui tratament rapid cu antitoxine. Botulismul, care nu este contagios, este o afecțiune extrem de rară, cauzată de obicei de alimente depozitate în condiții improprii și/sau procesate necorespunzător.
Livratorul suspectat de îmbolnăvirea atâtor clienți, Kuchnia Na Rayone, a declarat că a identificat o potențială sursă „de risc”, respectiv o salată gătită fasole la conservă, adăugând că a suspendat comenzile.
Botulism alimentar
Botulismul alimentar se poate declanșa atunci când sunt consumate alimente contaminate cu spori de Clostridium botulinum.
Botulismul alimentar apare frecvent atunci când conservele produse în casă sunt preparate sau depozitate în mod necorespunzător. Alte surse de botulism alimentar includ [1]:
Printre simptomele inițiale se numără slăbiciunea mușchilor care controlează ochii, fața, gura și gâtul. Treptat, slăbiciunea se poate extinde către brațe, trunchi și picioare. Având în vedere că boala poate afecta mușchii implicați în respirație, există riscul apariției dificultăților respiratorii și chiar a decesului.