Turistul de la Cotroceni a chiulit de la Summitul din Elveția. Birchall: "Iohannis a demonstrat că în toată această perioadă a capturat politica externă a României exclusiv pentru interesul personal!"


Turistul de la Cotroceni a chiulit de la Summitul din Elveția. Birchall: "Iohannis a demonstrat că în toată această perioadă a capturat politica externă a României exclusiv pentru interesul personal!"

Deși România este țara NATO cu cea mai mare graniță cu Ucraina, stat vecin care luptă în continuare pentru a respinge invazia rusă, locatarul de la Cotroceni, așa-numitul președinte Klaus Iohannis, a absentat în acest weekend de la Summitul pentru Pace din Elveția, chestiune taxată aspru de fosta ministră a Justiției și a Afacerilor Europene, Ana Birchall. 

În acest context, Ana Birchall a precizat că Iohannis a demonstrat, prin absența de la summit, că, în ultima perioadă a mandatului de președinte, "a capturat politica externă a României exclusiv pentru interesul personal", iar acum, "supărat că nu a prins și nu va prinde probabil nicio funcție la NATO sau UE", lipsește la evenimente-cheie de pe scena politică internațională. 

În schimb, Klaus Iohannis a ales să efectueze o serie de vizite controversate în Capul Verde, Zanzinbar, dar nu numai, a amintit Ana Birchall. 

"Supărat că nu a prins și nu va prinde probabil nicio funcție la NATO sau UE, Iohannis arată încă o dată o totală desconsiderare pentru rolul de președinte, pentru români și modul în care România este reprezentată în lume, precum și pentru democrație în general. La unul dintre cele mai importante summit-uri, cel de la Elveția, la care au participat 56 de șefi de stat și de guvern și în care s-a discutat problema păcii și securității la granițele României, șeful Consiliului Suprem de Apărare a Țării a lipsit, deși agenda oficială pare goală.

Este vremea să nu mai plătim noi pentru nepăsarea unui om. Este vremea României oamenilor drepți, cinstiți și competenți", a scris Ana Birchall într-o postare pe Facebook. 

"În Geneva s-au reunit 56 de șefi de stat și de guvern. Iohannis este absent, supărat că nu a prins nicio funcție pentru el, demonstrând că în toată această perioadă a capturat politica externă a României exclusiv pentru interesul personal!

Un președinte profesionist și responsabil ar fi folosit această oportunitate, când ai atâția șefi de state prezenți într-un loc, să "alerge din bilaterală în bilaterală" promovând interesele românilor și ale României!

P.S. Bine că s-a dus cu avionul privat în vizită în Capul Verde, Zanzibar și nu numai!", a mai precizat fosta ministră a Justiției într-o altă postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.