Raport pozitiv emis de Banca Mondială: Creșterea robustă a economiei americane determină previziuni de creștere a economiei mondiale. Cum vor evolua economiile Chinei și Europei


  • ACP
  • Jun 12, 2024 17:31
  • 794
Raport pozitiv emis de Banca Mondială: Creșterea robustă a economiei americane determină previziuni de creștere a economiei mondiale. Cum vor evolua economiile Chinei și Europei

Creșterea economică robustă a Statelor Unite va determina o extindere cu 2,6% a economiei globale, a anunțat Banca Mondială, în cursul zilei de marți. Creșterea s-au produs în pofida condițiilor generate de problemele aduse de tensiunile geopolitice dintre Washington și Beijing, respectiv de războiul din Ucraina.

Instituția internațională a avertizat că această creștere globală rămâne lentă în raport cu standardele pre-pandemie și că cele mai sărace țări se luptă în continuare sub greutatea datoriilor mari și a ratelor semnificative ale dobânzilor. De asemenea, barierele comerciale crescute pun în pericol prosperitatea la nivel mondial, mai spun cei de la Banca Mondială. Instituția a estimat o creștere globală de 2,7% atât în ​​2025, cât și în 2026, un nivel cu mult sub media globală de 3,1%, înregistrată în deceniul de dinaintea pandemiei COVID-19.

Creșterea economiei americane a reprezentat 80% din perspectiva îmbunătățită a Băncii Mondiale pentru 2024, iar instituția internațională se așteaptă acum ca economia Statelor Unite să se extindă pe mai departe în acest an, la fel ca în 2023, dar cu o creștere semnificativă față de cea de numai 1,6%, estimată în ianuarie.

"Creșterea în SUA este excepțională", a declarat pentru presă Ayhan Köse, economistul șef adjunct al băncii, înainte de lansarea celui mai recent raport Global Economic Prospects.

El a explicat că ratele mult mai mari ale dobânzilor au redus inflația fără a provoca pierderi majore de locuri de muncă și alte perturbări în Statele Unite și în alte economii majore. 

"Aceasta este vestea bună. Ceea ce nu este o veste bună e că s-ar putea să fim blocați pe banda lentă", a adăugat Köse.

Conform estimărilor, economia chineză, a doua cea mai mare economie a lumii după Statele Unite, va scădea la 4,8% în acest an de la 5,2% în 2023, în timp ce se luptă cu prăbușirea pieței imobiliare și cu o încredere slabă a consumatorilor.

De asemenea, creșterea în America Latină va încetini la 1,8% în 2024, de la 2,2% anul trecut. 

Pe fondul războiului din Ucraina, țările europene care folosesc moneda euro au o estimare a creșterii economice de numai 0,7% în 2024, după ce au avut o creștere de numai 0,4% din 2023.

Formată din 189 de țări membre, Banca Mondială încearcă să reducă sărăcia și să sporească nivelul de trai prin acordarea de granturi și împrumuturi cu rată redusă economiilor în curs de dezvoltare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.