Gruparea cu iz infracțional de la BES S2 a cedat! S-a decis remedierea neregulilor de la secția de votare unde candidatul USR fusese privat de 286 de voturi în cursa pentru funcția de primar. Soția unui delegat din respectiva secție a relatat, cu lacrimi în ochi, că soțul ei a fost amenințat cu pușcăria pentru că a vrut să corecteze o eroare comisă


Gruparea cu iz infracțional de la BES S2 a cedat! S-a decis remedierea neregulilor de la secția de votare unde candidatul USR fusese privat de 286 de voturi în cursa pentru funcția de primar. Soția unui delegat din respectiva secție a relatat, cu lacrimi în ochi, că soțul ei a fost amenințat cu pușcăria pentru că a vrut să corecteze o eroare comisă

După ce li s-a pus în vedere, printre altele, că se vor alege cu o plângere penală, reprezentanții BES Sector 2 au cedat și au decis miercuri, cu majoritate de voturi, admiterea contestațiilor depuse de membrii secției de votare nr. 352 și renumărarea voturilor din respectiva secție. Inițial, deși se depistase o gravă neregulă și anume trecerea voturilor aferente candidatului USR la funcția de primar al Sectorului 2 în dreptul altei candidate și viceversa, BES S2 blocase sistematic corectarea procedurii de numărare a voturilor. 

Mai precis, Radu Mihaiu fusese privat, conform datelor disponibile, de 286 de voturi, ceea ce, în economia procesului electoral foarte strâns de la Sectorul 2, poate schimba decisiv rezultatul final. 

Radu Mihaiu, astăzi, despre piedicile antidemocratice puse de BES Sector 2: "Am cerut ieri de la registratură să mi se indice documentele cu privire la Secția 352. Am primit atât sesizarea făcută de comisie, cât și hotărârea, respectiv motivarea hotărârii de către Biroul Electoral de Sector. Permiteți-mi să citesc (din motivarea hotărârii BES - n.red.): «Din conținutul întâmpinării nu a rezultat ce anume se contestă, solicitanții învederând în mod generic că solicită renumărarea voturilor pentru funcția de primar al Sectorului 2 al Bucureștiului». Aș vrea să trec însă și asupra sesizării pe care o am aici, făcută de membrii secției de votare, în care aceștia spun așa, că domnul Hopincă Rareș are 207 voturi, Mihaiu Radu Nicolae 333, Iolanda Luminița 47 și Golgoțiu Gabriel 44. Pe pagina următoare se scrie: «La transcrierea rezultatelor obținute, prin numărătoarea voturilor, în procesul verbal s-a trecut în mod eronat rezultatul Iolandei Luminița, de 47 de voturi, în dreptul lui Mihaiu Radu Nicolae, iar rezultatul obținut de Mihaiu Radu Nicolae, de 333 de voturi, în dreptul Iolandei Luminița. Dorind remedierea acestei greșeli, au solicitat, încă de dimineața zilei de 10 iunie, președintelui BES și locțiitorului acestuia să indice calea legală prin care puteau remedia situația creată. Așadar, asta au declarat membrii comisiei, în scris, cu semnătură. Răspunsul BES a fost că nu există temeiuri legală și că nu este clar de ce se cere renumărarea voturilor". 

Mai mult decât atât, USR a semnalat, pe parcursul unui comunicat remis în cursul zilei de astăzi, că delegații care au semnalat erori în ceea ce privește procesul de numărare a voturilor s-au ales cu amenințări. 

Comunicatul USR Sector 2: "Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Deciziile din Biroul Electoral Sector 2 sunt dictate de PSD. Solicit renumărarea transparentă a voturilor

București, 12 iunie – Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, dezvăluie o serie gravă de nereguli și abuzuri semnalate în cadrul procesului electoral din Sectorul 2 al Bucureștiului. Mai mult, trage un semnal de alarmă privind presiunile exercitate de PSD asupra membrilor familiilor delegaților, care au fost corecți și au semnalat erori, iar acum sunt amenințați.

«Nu ni se permite accesul în Biroul Electoral de Sector. Din acest motiv, suntem azi în stradă. Este clar că în acest birou electoral de sector toate deciziile sunt dictate de PSD. Este un abuz ceea ce fac ei. Trebuie să avem rezultatul real, nu unul falsificat. Avem suspiciuni documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi. 2.000 de voturi care fac diferența. Și, din punctul meu de vedere, aceste alegeri trebuie să fie validate după ce toate aceste suspiciuni sunt verificate. Avem o secție în care s-au inversat rezultatele, avem 504 voturi dispărute, avem 1.345 de buletine dispărute din secții», a declarat Radu Mihaiu.

De asemenea, Mihaiu subliniază că oamenii din Secția de votare 352 au spus clar că au transmis greșit date, iar cei din Biroul Electoral de Sector refuză să ia măsurile necesare pentru a renumăra și a vedea care este realitatea.

«Pun presiune pe oamenii din comisia respectivă. Le-au fost amenințate familiile și libertatea doar pentru că au fost corecți și au semnalat o eroare evidentă. În plus, în Biroul Electoral de Sector au apărut peste noapte două voturi nule, care nu existau înainte și pe care nu le recunosc cei din secția de votare. Așa ceva este inadmisibil și cer forțelor politice să respecte votul oamenilor și să voteze în Birourile Electorale pentru renumărarea transparentă a voturilor», mai spune primarul Sectorului 2.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită autorităților competente să ia măsurile necesare pentru a verifica și a soluționa toate aceste nereguli, astfel încât rezultatul alegerilor să reflecte voința reală a cetățenilor".

Redacția noastră s-a aflat aseară la fața locului, la BES Sector 2, unde a surprins soția unuia dintre delegați relatând exact cele semnalate astăzi de USR Sector 2 în cadrul comunicatului. Concret, delegatul ar fi fost amenințat cu pușcăria pentru că a vrut să corecteze o eroare pe care a făcut-o, pe fondul oboselii, în scrierea unui proces verbal. 

"Îi spune că face pușcărie. El n-a făcut nicio ilegalitate. Îl amenință într-una. Dar nu se poate așa ceva. Nu a greșit cu nimic. A făcut o eroare umană, că au fost ținuți ca... Sunt niște oameni fără milă, i-au lăsat fără mâncare. (...) Nu vrea să îi renumere voturile. Nu a făcut nimic, decât o greșeală, în loc să scrie la un partid a scris la celălalt. E o greșeală umană. Erau foarte obosiți. Îl presează că face pușcărie. De ce să facă? Să scoată voturile și să le renumere!", a relatat soția delegatului cu pricina. 

Vedeți video:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.