Scandalos! Propagandistul sovietic Vasile Ernu a fost invitat la o școală doctorală din Craiova pentru a vorbi despre "coolnessul" perioadei comuniste. Evenimentul, promovat de TVR


Scandalos! Propagandistul sovietic Vasile Ernu a fost invitat la o școală doctorală din Craiova pentru a vorbi despre "coolnessul" perioadei comuniste. Evenimentul, promovat de TVR

Cu ceva vreme în urmă, un scriitor de limba română afirma public că uneori se simte nevoit să îl apere pe Stalin, pentru că "am contribuit și noi la ceea ce... adică Stalin a fost și el o mână a noastră". Și tot el a continuat astfel: "Cu stalinismul e mult mai simplu să lupți, maxim ceea ce poate să facă e să te bage în pușcărie. Pââârț!".

Cel care a rostit nemerniciile astea infinite, care a bagatelizat suferința a zeci de milioane de nevinovați, care apără regimul genocidar ce a acoperit jumătate de lume în sânge și a cufundat-o în întuneric și teroare este nimeni altul decât Vasile Ernu. Deși e cunoscut drept un propagandist al Rusiei genocidare, promovând reconsiderarea lumii sovietice, de a cărei nostalgie suferă și pe care pare să o regrete la fel de mult ca Putin, el nu a devenit absolut nefrecventabil, așa cum ar fi normal. Oricât ar fi de straniu, Ernu încă mai este invitat la posturi publice de radio și televiziune, ori la evenimente organizate în universități, deși el ar trebui să fie studiat ca un exemplar perfect a ceea ce ar trebui evitat, ocolit.

Chiar în urmă cu câteva zile, Ernu a fost invitat să vorbească la o școală doctorală din Craiova, la o conferință pe tema "Universul Rock", iar o parte din discursul său a fost preluat de postul public TVR Craiova, care l-a prezentat, printre altele, drept "istoric politic". La mica paradă a neputinței intelectuale, el a vorbit, la un moment dat, "despre cât a cântărit acest gen de protest atipic, dar esențial pentru societatea modernă" în perioada URSS. 

Ce nu a spus acesta, dar nici postul de televiziune TVR Craiova, este că în lumea comunistă orice formă nepermisă de protest putea duce direct la cele mai criminale forme de represiune pentru cei care o manifestau, începând de la execuție după un proces sumar, de pildă în China comunistă, până la închiderea în azilurile psihiatrice în URSS. Să vorbești despre coolnessul acelor timpuri în lumea comunistă este - pentru orice om cu bun simț în gândire, intelect cât de cât normal și un nivel de cunoștințe la nivel elementar despre secolul XX, perfect comparabil cu a vorbi despre cât de cool era viața în timpul Germaniei naziste. 

Numai că, din ceea ce se pare, cele trei caracteristici au lipsit săptămâna trecută în cazul celor de la Școala Doctorală Piru și de la TVR Craiova. Invitarea lui Ernu în spațiul public este un indicator foarte clar, foarte exact, al caracteristicilor menționate pentru cei care fac posibil acest fapt.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.