EXCLUSIV: Așa-zisa Biserică a Rusiei din Ucraina e cea mai mare și mai eficientă agentură FSB-istă care atacă din interior. De ce nu e interzisă? O amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei / Anna Neplii


EXCLUSIV: Așa-zisa Biserică a Rusiei din Ucraina e cea mai mare și mai eficientă agentură FSB-istă  care atacă din interior. De ce nu e interzisă? O amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei / Anna Neplii

E indubitabil: de-a lungul mileniilor, religiile au jucat un rol deosebit de important în istoria omenirii. Ele presupun un set de valori, totodată influențând percepția supra lumii. În general, scopul religiilor este acela de a da un sens vieții, explicând originea acestei vieți și a universului. 

În același timp, în multe cazuri, fiind deturnate și instrumentate politic, religiile fie au devenit structuri de putere, fie s-au împletit cu acestea. În articolul de astăzi mă voi concentra asupra unui caz în care combinația dintre putere și așa-zisă ”religie” a luat o formă mult prea periculoasă – preoții au fost înlocuiți cu agenți ai serviciilor secrete și cu agenți pro-guvernamentali, bisericile și-au pierdut spiritualitatea iar oamenii nu se mai închină lui Dumnezeu, mutilându-i și însângerându-i învățăturile.

Desigur, vorbim despre Patriarhia Moscovei. 

Cât de paradoxal e faptul că o țară care susține că marile sale realizări ar fi ”religiozitatea” și ”spiritualitatea” la cele mai înalte cote, se dovedește a fi cea mai anticreștină din lume, promovând în serie războaiele și genocidul?  

Nu uitați că biserica FSB-istă rusă deține o agentură similară în Ucraina, așa cum o deține și în R.Moldova (prin intermediul vechiului KGB-ist Vladimir Cantarean), dar și în alte părți. 

Așa-zisul ”patriarh” Kirill – un agent FSB travestit în sutană 

Pe actualele teritorii ale Ucrainei, creștinismul datează din vremea Rusiei Kievene. Primul conducător creștin a fost prințesa Olga (945-960), însă o contribuție semnificativă la dezvoltarea creștinismului a fost adusă de nepotul Olgăi – Vladimir cel Mare, Botezătorul Rusiei Kievene. 

După prăbușirea URSS, așa-zisa Federație Rusă a redescoperit, vezi Doamne, ”religia” și ”spiritualitatea”. Potrivit ”istoriei” falsificate a Kremlinului, Rusia Kieveană ar fi fost… Rusia, iar Rusia ar fi cea de-a treia Romă (narațiune care în sine reprezintă o demență). În Ucraina, astfel de minciuni kremlinopate sunt împrăștiate  de Biserica Ortodoxă Rusă prin intermediul filialei sale locale – Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC-PM). 

De-a lungul celor peste 30 de ani scurși de la obținerea independenței Ucrainei, UOC-PM a rămas, fără intermitențe, principala goarnă a propagandei rusești în teritoriile ucrainene. În realitate, UOC-PM nu este o Biserică ortodoxă, ci este o entitate FSB-istă și politică care promovează viziunea lui Putin.  

Începând cu 2009, activitățile subversive ale UOC-PM au sporit simțitor. Momentul coincide cu numirea lui Vladimir Gundyaev în funcția de patriarh al așa-zisei biserici ortodoxe ruse. Gundyaev e cunoscut drept patriarhul Kirill. Evident, activitatea de promovare a narațiunilor Kremlinului  a crescut și în alte state în care sunt prezente ”biserici” ale Moscovei. Acest lucru n-ar trebui să mire pe nimeni: avem de-a face cu o partitură a FSB. Potrivit informațiilor declasificate în anii ‘90, Kirill este un vechi și prolific KGB-ist. După căderea Uniunii Sovietice, el a fost promovat de FSB (pentru care lucrează cu succes). 

Kirill a susținut și a aplaudat anexarea Peninsulei Crimeea, la fel cum susține și legitimează invazia începută în 2022. Preoții așa-zisei Patriarhii a Moscovei încurajează în mod deschis genocidarea ucrainenilor în cadrul a ceea ce ei numesc ”război sfânt”, la fel ca niște teroriști islamici. 

Iată un pasaj din ordinul celui de-al XXV-lea ”consiliu popular rusesc mondial”, ordin intitulat ”Prezentul și viitorul lumii ruse” (27 martie 2024): 

”După finalizarea ‹operațiunii militare speciale›, întregul teritoriu al Ucrainei moderne ar trebui să meargă exclusiv în zona de influență a Rusiei. Posibilitatea unui regim politic ostil Rusiei și poporului rus, precum și a unui regim politic controlat dintr-un centru extern ostil Rusiei, ar trebui exclusă complet”.  

Cum sunt recrutații enoriașii

În octombrie 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a avertizat că, la ordinul Patriarhiei Moscovei, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (pe care am numit-o prescurtat UOC-PM) recrutează enoriași pentru crearea unor companii militare private pe teritoriul Federației Ruse. Ulterior, aceștia se întorc ca mercenari în războiul din Ucraina. 

Una dintre aceste companii militare private – ”Crucea Sfântului Andrei” – funcționează la baza Catedralei Navale ”Kronstadt” din Sankt Petersburg. Chiar acolo, între zidurile catedralei, recruților li se predă teorie (adică, sunt învățați cum să ucidă), cursurile fiind urmate de antrenamente. De notat că aceste acțiuni criminale nu sunt finanțate numai de statul rus, ci beneficiază și de donații din partea enoriașilor, deși, oficial, donațiile sunt prezentate ca fiind pentru ”construirea de biserici” și pentru achiziționarea de ”lumânări”. 

Orest Berezovsky

În decembrie 2022, Curtea Constituțională a Ucrainei a decis că bisericile Patriarhiei Moscovei ar trebui să indice în denumirea lor apartenența la Rusia, dar multe biserici continuă să-și ascundă legăturile cu statul agresor.

Așa-zisa Biserică Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei este un focar al propagandei kremlinopate care justifică crimele rușilor în ochii enoriașilor ucraineni. Bisericile subordonate Patriarhiei Moscovei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei. 

Începând cu 2014, mitropolitul-șef al așa-zisei Biserici Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei  este Onufriy (Orest Berezovsky), unul dintre principalii agenți de influență ai Rusiei în Ucraina și dușman visceral al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (adevărata biserică ortodoxă ucraineană). Numele lui Orest Berezovsky apare în baza de date Myrotvorets (o listă a persoanelor care au comis crime împotriva securității naționale a Ucrainei). 

Evident, Onufriy se exprimă împotriva integrării europene și e o goarnă predilectă a tuturor narațiunilor rusești, pe care le învelește în așa-zise ”învățături religioase”. De asemenea, individul nu recunoaște vinovăția Rusiei în acest război. 

Mai mult: în 2023 s-a stabilit că Onufriy are cetățenie rusă de mai bine de 20 de ani, reînnoindu-și pașaportul rusesc de două ori. 

Cea mai mare și mai eficientă agentură FSB-istă din Ucraina

Lavra Kyiv Pechersk e cea mai mare celulă FSB-istă a Biserici Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei .Acolo, dar și în alte biserici controlate de Rusia în teritoriile ocupate, au fost create comunități militare numite ”Cazaci credincioși” (Vernoe Kazachestvo), ai căror membri au luptat împotriva Ucrainei în 2014. 

În 2014, Biserica Rusiei din Ucraina i-a ajutat pe liderul grupului DPR (așa-zisa republică populară Donețk) și pe agentul FSB-ist Igor Girkin să ocupe teritorii ucrainene, în special Crimeea. În 2017 s-a aflat că de securitatea personală a lui Girkin se ocupau numai… preoți ce țin de Patriarhia Moscovei. Unul dintre aceștia comanda o unitate de invadatori.

Din 2022 și până în prezent, SBU a efectuat sute de percheziții în bisericile controlate de Kremlin, găsind pașapoarte rusești, manuale rusești, sume uriașe de bani ce nu pot fi justificate, simboluri ale invadatorilor, permise ale consilierilor federali ruși ș.a.m.d..

În 2022 au fost deschise proceduri penale împotriva preotului unei biserici din regiunea Kyiv. Acesta ajutase armata rusă în timpul ocupației din regiune, iar în incinta bisericii a fost găsită o cameră de tortură. 

În 2023, în regiunea Sumy a fost arestat un preot ce ține de Patriarhia Moscovei care a colectat informații despre armata ucraineană și le-a transmis rușilor. Un alt preot din regiunea Cernihiv avea să fie arestat pentru că a ajutat statul agresor. 

În martie anul acesta, SBU a neutralizat una dintre cele mai mari rețele FSB din Ucraina – 15 persoane conduse de un preot. Aceștia au efectuat sabotaj informațional la comanda FSB, promovând narațiuni pro-Kremlin și mesaje provocatoare care au destabilizat situația socio-politică și au incitat la ură religioasă.   

Cele aproape 100 de proceduri penale deschise împotriva unor preoți controlați de Moscova demonstrează că avem de-a face cu o amplă rețea de agenți care a lucrat și lucrează în beneficiul invadatorilor. Se impune o întrebare: de ce nu e închisă așa-zisa biserică a Rusiei din Ucraina? Răspunsul nu poate fi decât acesta: nu e închisă fiindcă e foarte influentă, având susținători atât pe plan intern, printre diverși politicieni ucraineni, cât și pe plan extern, în anumite zone unde Rusia își exercită lobby-ul. Așa e protejată și menținută filiala Patriarhiei Moscovei din Ucraina. 

În următorul articol vom afla cine mai exact împiedică interzicerea acestei sucursale a FSB. De asemenea, veți afla și cum încearcă republicanii să convingă guvernul SUA să forțeze Ucraina în sensul de a nu-i mai aresta și percheziționa pe popii Rusiei care fac jocuri FSB-iste pe pământ ucrainean.   

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.