EXCLUSIV Rețeta succesului financiar via PSD Bacău: Ești afiliat clanului Benea-Ivancea, ajungi să fii plătit "faraonic" din bani publici! Prăduiala de la Spitalul Județean Bacău, ANDIS și Aeroportul George Enescu


EXCLUSIV Rețeta succesului financiar via PSD Bacău: Ești afiliat clanului Benea-Ivancea, ajungi să fii plătit "faraonic" din bani publici! Prăduiala de la Spitalul Județean Bacău, ANDIS și Aeroportul George Enescu

Deși poate că nu mai este o noutate că apartenența la PSD reprezintă, pentru unii, singura cale să se înavuțească, e bine de știut însă, cu nume și prenume, membrii facțiunilor care prăduiesc banii publici la cote alarmante. Din această categorie face parte clanul Benea-Ivancea, din cadrul PSD Bacău, care și-a construit o rețea de oameni, puși în varii poziții, pe care îi plătește cu salarii, puțin spus, "faraonice". Și, în cele mai multe cazuri, sumele încasate de pionii amplasați în aceste posturi nu sunt deloc în concordanță cu meritocrația, respectiv cu performanța în plan administrativ. 

Chiar dacă a fost pe contrasens cu performanța, Oana Chelaru a ajuns cel mai bine plătit manager de aeroport din țară

Conform declarației de avere, Oana Chelaru a încasat, datorită pesedistului Valentin Ivancea (și veți vedea de ce spunem asta), suma de 228.581 lei net în anul 2021, în calitate de președinte executiv al Aeroportului Bacău, ceea ce înseamnă un câștig lunar de peste 19000 de lei (peste 3817 de euro pe lună, raportat la cursul valutar de astăzi).

În 2020, Chelaru raportase un câștig de 261.041 lei, adică peste 21.700 de lei pe lună, doar din salariu (4360 de euro, lunar, raportat la cursul valutar de astăzi). 

Comparativ, David Ciceo a încasat suma netă de 208.000 de lei în anul 2020, ca director general al Aeroportului din Cluj, care a înregistrat de altfel un trafic de pasageri de aproape 4 ori mai mare decât Bacăul.

Ca director al Aeroportului Iași, al doilea pe țară ca număr de pasageri dintre aeroporturile regionale, Cătălin Bulgariu a încasat suma netă de 154.000 de lei într-un an.

De asemenea, Artagea Bogdan-Ionuț, a încasat, ca șef al Aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanța,194.355 de lei într-un an, în timp ce omologul său de la Târgu Mureș, 133.200 de lei. (sursa: Ziarul de Bacău)

Conform unui articol publicat de Gândul în iunie 2022, Aeroportul Internațional "George Enescu" Bacău este administrat direct de Consiliul Județean Bacău, instituție care i-a plătit salariul Oanei Chelaru în urma unei dispoziții date de președintele PSD al Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea.

Oana Chelaru a devenit campioană la capitolul încasări salariale, deși Aeroportul Bacău scădea lună de lună în ceea ce privește traficul. Comparativ, în primele 5 luni ale anului 2022, prin Aeroportul din Iași au trecut 550.000 de pasageri, iar prin cel din Bacău doar 195.000 de pasageri. (sursa: Bacău.net)

Câteva luni mai târziu, Aeroportul Bacău avea să scadă până pe locul 7 în topul terminalelor la nivel național, respectiv pe locul 3 în Moldova, sub cele din Iași și Suceava.  

În cele din urmă, Oana Chelaru a fost nevoită să-și dea demisia pe fondul unui audit independent realizat de Sphera Management Solutions SRL și al deciziei Wizz Air de a-și închide baza de la Bacău. Auditul subliniase managementul ineficient al Oanei Chelaru, al cărei perioadă în fruntea Aeroportului Bacău a fost marcată de un vădit dezmăț financiar. (sursa: Ziarul de Bacău) Din această perspectivă, readucem în atenție și episodul în care, în anul 2017, Oana Chelaru a găsit de bun augur să cheltuie 1300 de euro, din bani publici, pentru a se promova, la pagina 66, într-o revistă obscură din străinătate. (sursa: Ziarul de Bacău)

Incompetentul Adrian Popa face turul funcțiilor, creând pagube financiare peste tot unde calcă

Adrian Popa, aflat fiind în cercul intim al liderilor PSD Bacău, Dragoș Benea și Valentin Ivancea, continuă să se înșurubeze în varii funcții, ajungând să fie plătit regește. 

ivancea adrian popa
Valentin Ivancea și Adrian Popa
popa benea
Dragoș Benea și Adrian Popa

De aproape 2 ani de zile, Adrian Popa ocupă funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. În urmă cu 1 an, publicația De Fapt atrăgea atenția asupra salariilor uriașe primite de angajații ANDIS, agenție "care n-a pus piatra de temelie la nici un spital nou". Un an mai târziu, Adrian Popa a ajuns să se laude cu câteva "hârlețe" date pe șantierele unor proiecte de spitale regionale a căror construcție fusese promisă de PSD de peste un deceniu. 

Așadar, pentru câteva hârlețe, Adrian Popa primește lunar un salariu de 16.735 de lei, conform publicației De Fapt, care notează totodată că sporurile sunt, la rândul lor, uriașe. Angajații ANDIS încasează, pe lângă salariu, și un spor de 50% pentru că lucrează cu fonduri europene. De asemenea, aceștia mai beneficiază de un spor de condiții vătămătoare, adesea în cuantum de 1500 de lei. În pofida sporurilor de-a dreptul motivante, destinate stimulării atragerii de fonduri europene, ANDIS a ratat finanțări PNRR în cuantum de 740 de milioane de euro pentru spitale, a informat publicația De Fapt

La acea vreme, după ratarea absorbției sumei menționate, managera unui spital privat din Ilfov, Alina Ion, a declarat că agențiile precum ANDIS ar trebui desființate: "Sistemul nostru bugetar este supraîncărcat de agenții, care se controlează unele pe altele și, în caz de necesitate, niciuna nu are vreo responsabilitate. Ca în cazul azilurilor pentru vârstnici, ca în cazul Crevedia, ca în cazul Colectiv, ori ca în multe alte cazuri. Dacă sunt inutile, de ce nu le desființăm?".

Cu toate acestea, salariul lui Adrian Popa continuă să crească, așa cum puteți observa prin prisma datelor disponibile în luna martie 2024. 

Și mai stranie a fost propulsarea lui Adrian Popa la ANDIS, deși în vremea în care a manageriat Spitalul Județean Bacău, instituție medicală controlată de facto de clanul Benea-Ivancea, au fost scandaluri peste scandaluri. Frig, umezeală, lipsă de apă caldă, pacienți tremurând în pijamale și medici care se îmbolnăvesc. Acestea sunt condițiile din Spitalul Județean Bacău, condus de Adrian Popa, relata realitatea.net într-un articol publicat în iunie 2022. 

La începutul anului 2022, secţia de Psihiatrie a Spitalului Județean Bacău șoca din cauza condițiilor de ev mediu pe care le îndurau bolnavii. Pacienții tremurau în saloanele clădirii vechi, iar medicii se îmbolnăveau din cauza frigului și a umezelii. La acea vreme, presa locală cataloga spitalul drept "lagăr".



Iar în timp ce pacienții și medicii erau ținuți în acele condiții inumane, risipa a fost în toi. De pildă, Spitalul Județean Bacău a ajuns drastic amendat din cauza doctoriței pesedistoide Raluca Grigoriu, pentru grave nereguli, respectiv fals în acte. Amenda a cuantificat 56 de mii de euro ca urmare a unui control efectuat de Casa de Asigurări de Sănătate. Conform controlului, foile de observație, în baza cărora Raluca Grigoriu fusese instalată, de altfel, în fruntea Maternității Bacău, nu aveau înscrise datele obligatorii. Nici biletele de internare nu erau verificate. Prin prisma acțiunilor doctoriței pesedistoide, a fost încălcat ORDINUL 1782/576/2006 privind înregistrarea pacienţilor care beneficiază de servicii medicale în regim de spitalizare. Se dăduse practic liber la internări fictive, informează publicația Anchetatorii, prezentând și un document în acest sens. 

Ca deznodământ, spitalul a plătit pentru Grigoriu o amendă de 56.000 euro. Teoretic, conducerea spitalului, reprezentată prin Adrian Popa, ar fi trebuit să se întoarcă împotriva Ralucăi Grigoriu, dar nu a făcut-o. Astfel, recuperarea sumei de 56.000 euro s-a prescris. Referitor la legăturile puternice ale doctoriței Raluca Grigoriu cu PSD, Podul.ro a scris AICI.

Bianca Purcărin, senatoarea PSD care face șpagatul între două salarii babane

Vom continua articolul cu o serie de anomalii salariale regăsite tot la Spitalul Județean Bacău. Un caz aparte este cel al senatoarei PSD Bianca Purcărin, care, din lăcomie, continuă să ocupe postul de medic specialist în anestezie și terapie intensivă, concomitent cu cel de parlamentar. 

Activistul și publicistul Valeriu Nicolae, cunoscut în spațiul public mai ales grație portretelor corecte pe care le face politicienilor din toate partidele, dezvăluind impostura, hoția și lăcomia acestora, i-a dedicat o investigație și Biancăi Purcărin, dezvăluind că aceasta încasează 12 mii de euro lunar, fiind concomitent medic și parlamentar. 

"De ce ar face un medic tânăr cu specializarea anestezie și terapie intensivă cursurile colegilor controlate de serviciile secrete (SIE și SRI)? De ce în loc să se specializeze în medicină femeia studiază la unele dintre cele mai dubioase instituții de învățământ, instituții la care în mod normal nu ar fi avut cum să aibă acces conform regulamentului pentru cursanți ale celebrului Colegiului Național de Apărare cel păstorit de Gabriel Oprea.

Desigur faptul că doamna medic Purcărin Bianca Mihaela devine senatoare PSD peste 7 ani este doar o coincidență că suntem fmm plini de coincidențe. Plătim un minim de 6.800 de EUR pe lună pentru domnia sa pentru a ne reprezenta. Nu este tot. Spitalul Județean Bacău i-a plătit anul trecut încă 333.109 RON căci în timpul liber după ce este senatoare Mihaela este și medic și face de la stat încă 5.723 de EUR net pe lună. Alooo, fraierii de la medicină, vedeți bre că 12.000 de EUR pe lună nu vin din studiul de specialitate ci din studii de securicitate", scria Valeriu Nicolae pe Facebook

De altfel, este în continuare neclar cum reușește Bianca Purcărin să se împartă între activitatea de medic și cea de parlamentar, atât din punctul de vedere al activității solicitante pe care o implică ambele posturi, cât și al distanței dintre Bacău și București, care se parcurge în 4 ore. 

"Faraonii" din SJU Bacău cu venituri "top secret" 

La Spitalul Județean Bacău mai există o categorie de privilegiați și anume cei plătiți în baza unui contract de colaborare, ceea ce le asigură confidențialitatea veniturilor încasate. În acest registru se încadrează și Vlad Floarea, bucătarul pesedistoid al Spitalului Județean Bacău, care, potrivit surselor Podul.ro, primește un salariu net de 17.000 de lei lunar. 

MAI MULTE DETALII: EXCLUSIV Cum jumulește mafia PSD Spitalul Județean Bacău: bucătarul pesedistului Ivancea primește un salariu lunar "faraonic", de 17.000 de lei net, din partea spitalului! În tot acest timp, pacienții se plâng de mesele sărăcăcioase pe care le oferă unitatea medicală

Dezmățul financiar nu se termină aici. Chiar dacă Spitalul Județean Bacău dispune de un departament juridic de sine stătător, conducerea pesedizată a instituției medicale a apelat la serviciile a încă 2 avocați, pe care îi plătește lunar, conform surselor Podul.ro, cu un salariu de 15000 de lei pe lună. Unul dintre avocați e, potrivit surselor noastre, nimeni altul decât Emilian Prichici, senator PSD în perioada 2000-2004, semn că răsplata pe linie pesedistoidă dăinuie vreme de decenii oricât de irelevant politic ai ajunge. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.