Ireal! Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu mizerie către opt provincii din Coreea de Sud. Nord-coreenii arată cu degetul către mai mulți activiști sud-coreeni pentru a-și justifica atacul


  • ACP
  • May 29, 2024 17:08
  • 962
Ireal! Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu mizerie către opt provincii din Coreea de Sud. Nord-coreenii arată cu degetul către mai mulți activiști sud-coreeni pentru a-și justifica atacul

Comițând un gest straniu și, în același timp, prostesc, Coreea de Nord a trimis peste 150 de baloane cu gunoaie pe teritoriul Coreei de Sud, determinând autoritățile sud-coreene să avertizeze locuitorii să nu-și părăsească locuințele. 

Baloanele nord-coreene, găsite în opt din cele nouă provincii din Coreea de Sud, sunt în prezent analizate, pentru a se constata, printre altele, dacă au împrăștiat pliante cu propagandă comunistă. Totodată, populația a fost avertizată să nu atingă baloanele, respectiv pungile de plastic atașate acestora. Armata și autoritățile sud-coreene au precizat că sacii legați de baloane "conțin deșeuri murdare și gunoi" și sunt analizați cu atenție de autoritățile competente. 

Coreea de Nord declarase anterior că va riposta împotriva lansării, de către activiștii din Sud, de baloane cu mici ajutoare pecuniare și de alt tip, de pildă cu broșuri creștine și cu muzică sud-coreeană. Comuniștii nord-coreeni au catalogat activitatea activiștilor drept "împrăștiere frecventă de pliante și alte gunoaie".

"Grămezi de hârtie uzată și murdărie vor fi în curând împrăștiate peste zonele de graniță și în interiorul Republicii Coreea de Sud, care va experimenta în mod direct cât de semnificativ este efortul necesar pentru a le îndepărta", a declarat viceministrul nord-coreean al Apărării, Kim Kang Il, în cursul zilei de duminică. 

Marți seara, locuitorii din nordul Coreei de Sud și din zona capitalei Seul au primit mesaje text de la autoritățile provinciale prin care li s-a cerut "să se abțină de la activități în aer liber" și să anunțe cea mai apropiată bază militară sau secție de poliție dacă observă un "obiect neidentificat".

Agenția de presă sud-coreeană Yonhap a raportat, în legătură cu baloanele venite din Coreea de Nord, că "unele transportau ceea ce pare a fi fecale, judecând după culoarea închisă și mirosul lor". Iar autoritățile sud-coreene au menționat că pungile baloanelor lansate din Coreea de Nord "conțin deșeuri murdare și gunoi" și sunt analizate de autorități.

Armata a condamnat actul drept o "încălcare clară a dreptului internațional", care "amenință serios siguranța poporului nostru".

"Coreea de Nord este în întregime responsabilă pentru ceea ce se întâmplă din cauza baloanelor și avertizăm cu severitate Coreea de Nord să oprească imediat această acțiune inumană și grosolană", se mai spune în comunicatul armatei.

BBC a raportat miercuri că, la începutul acestei luni, un grup de activiști din Coreea de Sud a susținut că a trimis peste graniță 20 de baloane care transportau pliante anti-Pyongyang și stick-uri USB care conțineau muzică pop coreeană și videoclipuri muzicale. Parlamentul din Seul a adoptat o lege în decembrie 2020 care incriminează lansarea de pliante anti-Pyongyang, dar criticii au exprimat îngrijorări legate de libertatea de exprimare și drepturile omului. Coreea de Nord a lansat, la rândul ei, baloane spre sud care i-au atacat pe liderii din Seul. Într-un astfel de atac, efectuat în 2016, baloanele au transportat hârtie igienică, mucuri de țigară și gunoi. Poliția din Seul le-a descris drept substanțe biochimice periculoase. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.