The Guardian: Fostul director al Mossad, acuzat că a amenințat-o pe fosta procuroare-șefă a Curții Penale Internaționale pentru a opri o anchetă ce viza crimele de război comise în Gaza de militari israelieni


The Guardian: Fostul director al Mossad, acuzat că a amenințat-o pe fosta procuroare-șefă a Curții Penale Internaționale pentru a opri o anchetă ce viza crimele de război comise în Gaza de militari israelieni

Un fost director al Mossad – l-am numit pe Yossi Cohen – este acuzat în presa internațională că ar fi fost implicat personal într-o campanie de amenințare și manipulare pentru a pune presiune pe procuroarea-șefă a Curții Penale Internaționale (CPI) din perioada 2012-2021, Fatou Bensouda, cu scopul de a o determina să renunțe la o anchetă pe care aceasta o derula cu privire la Palestina. 

Într-o serie de întâlniri secrete, Cohen – director al serviciului israelian între 2016 – 2021 – ar fi amenințat-o pe procuroarea șefa a CPI pentru a o forța să renunțe la investigația referitoare la crime de război, care a fost până la urmă lansată în 2021, se precizează în publicația britanica The Guardian. 

Potrivit unui înalt oficial israelian (citat anonim), operațiunea lui Cohen – pe când era director al Mossad-ului – ar fi fost autorizată la un nivel înalt și justificată pe baza faptului că exista amenințarea lansării urmăririi penale din partea CPI împotriva personalului militar. 

Mossad-ul ar fi încercat, printre altele, să o compromită pe procuroarea CPI pentru a numi în locul ei pe cineva care ar fi făcut ce i-ar fi cerut Israelul, susțin surse israeliene citate de The Guardian. 

Procuroarea CPI a informat, la un moment dat, un grup mic de înalți oficiali ai instituției sale cu privire la încercările lui Cohen de a o influența, pe fondul îngrijorărilor cu privire la natura din ce în ce mai persistentă și amenințătoare a comportamentului acestuia, potrivit mai multor surse. 

Cohen i-ar fi spus șefei CPI: „Ar trebui să ne ajuți și să ne lași să avem grijă de tine. Nu vrei să intri în lucruri care ar putea compromite securitatea ta sau a familiei tale”.

Mossad-ul s-ar fi interesat de membrii familiei lui Bensouda și ar fi obținut transcrieri ale înregistrărilor convorbirilor telefonice ale soțului ei, pe care a încercat apoi să le folosească pentru a o discredita pe procuroare. 

Îndată ce Bensouda a deschis ancheta preliminară în 2015, Cohen (pe atunci șef al Consiliului de Securitate Națională din Israel) a supravegheat eforturile depuse de Mosad împotriva CPI, așa cum susțin mai multe surse. 

După ce, în 2017, la o conferința de securitate de la München, a avut loc prima interacțiune directă a lui Cohen cu Bensouda, cei doi s-au revăzut în 2018 la New York, când președintele Republicii Democrate Congo, Joseph Kabila a aranjat o întâlnire cu procuroarea CPI. 

Inițial, au explicat sursele, șeful informațiilor din Israel „a încercat să construiască o relație” cu procuroarea, jucând rolul „polițistului bun” cu scopul de a o seduce. Întâlnirea de la hotelul lui Kabila pare să fi fost doar un pretext pentru a-i pune în aceeași cameră pe Cohen cu Bensouda. În timpul întrevederii de la hotel dintre președintele african și procuroarea CPI, personalul acesteia a fost rugat să părăsească camera, iar apoi a intrat Cohen, provocând neliniștea procuroarei și a unui grup mic de oficiali care călătoreau cu ea, conform surselor.

După aceea, Cohen a telefonat-o în mod repetat pe procuroarea-șefă, încercând să se întâlnească din nou cu ea. Când Bensouda l-a întrebat pe Cohen cum a obținut numărul ei de telefon, el a răspuns: „Ai uitat ce fac pentru a-mi câștiga existența?” 

După mai multe „amenințări și încercări de manipulare”, Bensouda a informat un grup mic de înalți oficiali ai CPI despre comportamentul lui Cohen, iar în decembrie 2019, ea a anunțat că are motive pentru a deschide o anchetă penală completă asupra acuzațiilor de crime de război din Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est. 

Cohen și-ar fi intensificat încercările de a o convinge pe Bensouda să nu continue o anchetă completă, probabil între sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2021, când au avut loc cel puțin trei întâlniri între cei doi, toate inițiate de Cohen. La ultimele două întrevederi cu Cohen acesta a pus întrebări cu privire la securitatea procuroarei și a familiei sale, într-un mod care a făcut-o să creadă că o amenință. Mai mult, Cohen i-a arătat lui Bensouda fotografii în care apărea soțului ei, acestea fiind făcute pe ascuns când cuplul vizitase Londra, apoi i-ar fi sugerat procuroarei că decizia de a deschide o anchetă completă ar fi în detrimentul carierei ei.

În aceeași perioadă Bensouda și alți oficiali ICC au descoperit că anumite informații referitoare la soțul ei, care era consultant în afaceri internaționale, circulau pe canale diplomatice pentru a-l compromite. 

Dar cu toate eforturile șefului Mossadului, după atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și după războiul care a urmat asupra Gaza, ancheta CPI a dus, săptămâna trecută, la cererea de mandate de arestare pentru Netanyahu și ministrul său al Apărării, Yoav Gallant, alături de trei lideri Hamas (detalii AICI).  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.