Sentimente amestecate la Kyiv după vizita lui Blinken. Momentul de interpretare la chitară a unor piese rock, văzut într-o lumină negativă de o parte din opinia publică ucraineană


Sentimente amestecate la Kyiv după vizita lui Blinken. Momentul de interpretare la chitară a unor piese rock, văzut într-o lumină negativă de o parte din opinia publică ucraineană

Momentul de interpretare la chitară a unor piese rock, al cărui protagonist a fost secretarul de stat american Antony Blinken, care a efectuat o vizită surpriză la Kyiv, nu a fost pe placul multor ucraineni, care consideră că întârzierea ajutorului Washingtonului este în mare parte de vină pentru succesele recente obținute de Rusia pe câmpul de luptă din nordul Ucrainei. 

După discuțiile purtate cu înalții oficiali ucraineni, secretarul de stat Antony Blinken a urcat pe scenă alături de o trupă locală și a cântat piesa "Rockin’ in the Free World" a lui Neil Young. Momentul s-a desfășurat la Barman Dictat, un loc legendar aflat într-un subsol din centrul orașului Kyiv. 

Șeful diplomației americane a spus câteva cuvinte înainte de a începe să cânte, asigurându-i pe ucraineni că știe "că este o perioadă foarte, foarte dificilă". 

"Soldații voștri, cetățenii voștri, în special din nord-estul Harkivului, suferă enorm. Dar ei trebuie să știe, voi trebuie să știți că Statele Unite sunt cu voi. Ei luptă nu doar pentru o Ucraina liberă, ci și pentru o lume liberă", a mai spus Blinken.

Oleh Symoroz, un veteran ucrainean care și-a pierdut ambele picioare în război, a scris pe rețeaua X că spectacolul a fost "pur și simplu lipsit de tact și nepotrivit", respectiv că "nu era deloc momentul oportun". 

"Mulți oameni mor în fiecare zi pentru că nu avem suficiente arme și suficient sprijin din partea aliaților noștri", a mai scris Symoroz, sfătuindu-l apoi pe "secretarul de stat să viziteze un cimitir militar în loc de un bar".

Bohdan Yaremenko, un parlamentar din partidul politic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și fost diplomat, a reacționat pe Facebook cu privire la spectacolul lui Blinken, spunând: "Da, suntem foarte recunoscători pentru ajutorul vital al Statelor Unite. Fără el, probabil că am fi pierdut acest război. Dar, de asemenea, nu putem să nu vedem că tot ceea ce Statele Unite dau impresia că interpretează pentru lumea liberă nu este rock’n’roll, ci altă muzică, asemănătoare chansonului rusesc", criticând astfel Washingtonul pentru lungile întârzieri ale livrărilor de armament. 

Illia Ponomarenko, unul dintre cei mai cunoscuți reporteri de război din Ucraina, a admis, la rândul său, că Blinken și-a ales un moment prost pentru reprezentație și că "politica SUA față de războiul Rusiei are defecte majore", dar a adăugat că "Blinken este în prezent ultima persoană asupra căreia trebuie să ne concentrăm amărăciunea și furia". El și-a mustrat cei 1,2 milioane de urmăritori de pe rețeaua X spunând că "avem lucruri mai importante de făcut". 

"În special datorită unor oameni precum secretarul Antony Blinken sau secretarul Lloyd Austin sau senatorul Chuck Schumer, națiunea noastră încă există și continuă să lupte", a conchis Ponomarenko. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.