Prim-ministra daneză a făcut marele anunț: Avioanele F-16 urmează să ajungă în curând în posesia Armatei Ucrainei! Un expert militar precizează că acestea vor avea o utilitate sporită în cazul peninsulei Crimeea, atrăgând atenția însă că un număr limitat de astfel de aeronave nu vor produce o schimbare semnificativă per ansamblu


Prim-ministra daneză a făcut marele anunț: Avioanele F-16 urmează să ajungă în curând în posesia Armatei Ucrainei! Un expert militar precizează că acestea vor avea o utilitate sporită în cazul peninsulei Crimeea, atrăgând atenția însă că un număr limitat de astfel de aeronave nu vor produce o schimbare semnificativă per ansamblu

ERATĂ: Joerg Lau, corespondentul publicației Die Zeit care a furnizat inițial informația a revenit asupra ei, precizând că prim-ministra daneză a declarat de fapt că avioanele F-16 vor ajunge în Ucraina în termen de câteva luni. 


Primele avioane F-16 furnizate de Danemarca vor fi în Ucraina în termen de o lună, a declarat luni prim-ministra daneză Mette Frederiksen, pe parcursul unei conferințe de presă comune, desfășurată la Stockholm cu omologii din celelalte țări nordice și cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz. În total, 19 F-16 daneze vor fi furnizate Ucrainei.

Danemarca a dezvăluit recent un pachet de asistență militară în cuantum de 1 miliard de euro pentru Ucraina, care include tancuri, drone, muniție și avioane de luptă F-16 pentru a satisface nevoile militare urgente ale forțelor Kyivului. (sursa: AICI)

Amintim că Forțele Aeriene Daneze au antrenat, în Danemarca, următoarea generație de piloți de luptă ucraineni pe avioanele F-16. 

O coaliție de aliați NATO, formată inclusiv din Belgia, Danemarca, Țările de Jos și Norvegia, a fost de acord să furnizeze Ucrainei avioane F-16. Ca parte a acordului, instructorii danezi de la Baza Aeriană Skrydstrup instruiesc piloți, tehnicieni și echipajul de la sol din Ucraina privitor la cum să zboare pe avioanele F-16, respectiv să le întrețină. 

Merită precizat totodată faptul că piloții ucraineni au lăudat avioanele F-16, remarcând comenzile receptive și caracteristicile de zbor agile ale acestora. (sursa: AICI)



Kyivul se așteaptă să primească primele avioane de luptă F-16 în iunie-iulie, a declarat pe 10 mai o sursă militară ucraineană de rang înalt, conform Reuters. Sursa în cauză nu precizase vineri ce țară va furniza avioanele.

Ucraina a negociat obținerea avioanelor de luptă de fabricație americană pentru a contracara superioritatea aeriană a Rusiei. 

Până acum, Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia și-au luat angajamentul de a oferi Ucrainei avioane de luptă F-16.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Illya Yevlash, a declarat săptămâna trecută că unii piloți ucraineni și-au finalizat pregătirea pentru a pilota avioanele de război.

Piloții și personalul de la sol au fost instruiți de partenerii occidentali ai Ucrainei timp de luni de zile.

Până acum, Armata Ucrainei a fost nevoită să se bazeze pe o flotă relativ mică de avioane din epoca sovietică.

Cu forțele rusești care avansează treptat în regiunea estică Donbas, respectiv care lansează un nou asalt în nord-est, lângă orașul Harkiv, oficialii ucraineni văd F-16 drept o îmbunătățire vitală pentru Forțele Aeriene ale Ucrainei. 

Referitor la importanța avioanelor F-16 în desfășurarea războiului contra hoardelor ruse, un expert în domeniul Apărării a explicat pentru Business Insider că acestea ar putea juca un rol crucial în privința încercărilor Ucrainei de a elibera Crimeea ocupată. 

Frederik Mertens, analist strategic al Centrului de Studii Strategice de la Haga, a declarat că prin lovirea sistemelor rusești de apărare aeriană la sol (GBAD), Ucraina "pregătește terenul" pentru desfășurarea de viitoare atacuri aeriene odată ce intră în posesia avioanelor de luptă F-16. 

Pe de altă parte, expertul militar a atras atenția că "ar trebui să avem grijă să nu supraestimăm impactul numărului limitat de avioane de luptă F-16", adăugând că "frontul terestru este vast și sunt mulți ruși de ucis". 

Dar Crimeea este "vulnerabilă", mai ales când vine vorba de atacurile avioanelor F-16, a continuat expertul. 

"Rușii au un spațiu de manevră relativ limitat în peninsulă. Reaprovizionarea depinde de podul Kerci, iar aici Putin are multe de pierdut atât politic, cât și militar", a explicat Mertens. 

"Dacă un număr limitat de avioane de luptă poate avea un impact real, acesta este aici – și deasupra Mării Negre, care devine pe deplin accesibil odată ce GBAD-ul din Crimeea este rezolvat", a mai punctat analistul. 

În ciuda faptului că s-a confruntat cu o serie de eșecuri pe frontul de est, unde cele mai recente rapoarte arată că forțele ruse au lansat o nouă ofensivă pentru a captura Harkiv, Ucraina a pus în repetate rânduri în dificultate forțele ruse din Crimeea și din jurul Peninsulei. 

Pe lângă F-16, sistemele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA au potențialul de a face Crimeea "inutilă din punct de vedere militar" pentru Rusia, potrivit unui analist din domeniul apărării. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.