Tinerii din România, avertizați că Rusia profită de implicarea lor insignifiantă în viața politică, diplomatică și militară a țării. Cristian Barna, fost ofițer antitero în cadrul SRI: "Voi, tinerii de astăzi, vreți să vă apărăm noi?"


Tinerii din România, avertizați că Rusia profită de implicarea lor insignifiantă în viața politică, diplomatică și militară a țării. Cristian Barna, fost ofițer antitero în cadrul SRI: "Voi, tinerii de astăzi, vreți să vă apărăm noi?"

În fața unui auditoriu format din peste 100 de studenți, profesorul universitar doctor Cristian Barna, cu o experiență de două decenii în cadrul Serviciului Român de Informații, de la ofițer antitero la poziția de pro-rector al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul", i-a îndemnat pe tineri să se implice mult mai activ în viața politică din România, respectiv să se pregătească militar. 

Lipsa de implicare a tinerilor din România este speculată, printre altele, de Kremlin, a avertizat fostul ofițer SRI. 

"Intrați în viața politică, în viața administrativă, în societatea civilă. (...) Faceți lucrul acesta. De ce? Pentru că dacă nu-l faceți dumneavoastră, atunci veți lăsa foarte mult spațiu de manevră altora care vor să ne controleze, care vor să ne domine. Așadar, o lipsă de implicare a tinerilor din România oferă posibilitatea altora să ocupe aceste spații lăsate libere și, dacă vreți să vă spun cine sunt ăștia, unii dintre ei sunt trolii Moscovei", a subliniat Cristian Barna, în cadrul unei conferințe organizate de think tank-ul studențesc SSWP, pe 18 aprilie, în Senatul României. 

În ceea ce privește pregătirea militară, Cristian Barna a atras atenția că este nevoie de mult mai mulți tineri în Armată Română, media de vârstă a rezerviștilor armatei fiind una ridicată în prezent. 

"Trebuie să înțelegeți că o să ne apărați. A zis-o domnul general Vlad Gheorghiță în acel interviu acordat pentru Europa Liberă. A precizat că rezerva Armatei României este (ca medie de vârstă - n.red.) la 48 de ani. Păi, oameni buni, mă duc eu cu domnul general Crăciun (prezent, la rândul său, la conferința SSWP - n.red.) să apărăm țara asta? Noi suntem rezerviști. Adică, faptul că suntem în rezervă, eu și cu domnul general Crăciun, înseamnă că noi mergem pe front instantaneu. Dar noi facem parte din rezerva României. Voi, tinerii de astăzi, vreți să vă apărăm noi? Asta vreau să înțelegeți și anume să vă pregătiți cât mai bine pe orice palier doriți dumneavoastră, de pildă diplomatic, pentru că uitați-vă că Ucraina nu se poate apăra doar pe front, ci și diplomatic. Ucraina se duce în permanență, neobosit să-și convingă aliații cu privire la lucrurile de care are nevoie, de ce are nevoie de acele lucruri ș.a.m.d. 

Ca atare, eu am fost cel mai bucuros când am fost invitat la această conferință, poate dintr-un singur punct de vedere, acela că o astfel de conferință (...) a fost realizată de studenți, de studenții Facultății de Științe Politice reuniți sub cupola SSWP, ceea ce e o chestiune importantă. Mi-aș dori să-i văd mult mai prezenți pe studenți la emisiunile de televiziune, la talk show-uri despre securitatea națională, despre politică ș.a.m.d. Ne-am săturat să-i vedem pe aceiași oameni vorbind. De ce nu vorbiți voi? Nu este suficient doar să mergeți la alegeri, ci trebuie să și vorbiți. Faptul că dumneavoastră sunteți aici și vreți să ne ascultați pe noi ne bucură. Însă, ca profesor, întotdeauna am transmis tuturor că eu mă bucur că sunt profesor inclusiv pentru că fur din tinerețea voastră. Când mă duc la cursuri, mai întineresc un an. Dar de ce nu lăsați și România să fure din tinerețea dumneavoastră? Intrați în viața politică, în viața administrativă, în societatea civilă. (...) Faceți lucrul acesta. De ce? Pentru că dacă nu-l faceți dumneavoastră, atunci veți lăsa foarte mult spațiu de manevră altora care vor să ne controleze, care vor să ne domine. Așadar, o lipsă de implicare a tinerilor din România oferă posibilitatea altora să ocupe aceste spații lăsate libere și, dacă vreți să vă spun cine sunt ăștia, unii dintre ei sunt trolii Moscovei", a zis Cristian Barna pe parcursul SSWP Forum

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.