Kremlinul recunoaște, în sfârșit, că Rusia este în ”stare de război”, la mai bine de doi ani după începerea invaziei la scara largă a Ucrainei și după ce a provocat moartea ori rănirea gravă a sute de mii de ucraineni și ruși deopotrivă


Kremlinul recunoaște, în sfârșit, că Rusia este în ”stare de război”, la mai bine de doi ani după începerea invaziei la scara largă a Ucrainei și după ce a provocat moartea ori rănirea gravă a sute de mii de ucraineni și ruși deopotrivă

În Federația Rusă, până acum a fost interzisă folosirea cuvântului "război" de către instituțiile media și chiar au fost urmăriți penal militanții pentru pace care au folosit cuvântul cu scopul de a descrie acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina. 

Sintagma oficială folosit de autoritățile ruse pentru descrierea invaziei a fost „operațiune militară specială”. Iată că, într-un interviu publicat vineri în presa rusă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut realitatea, afirmând că țara sa e în război cu Ucraina.

 „Suntem în stare de război. Da, a început că o operațiune militară specială, dar de îndată ce acest grup s-a format acolo, când Occidentul colectiv a devenit un participant de partea Ucrainei, pentru noi a devenit deja un război”, a declarat Peskov. 

Solicitat să detalieze, Peskov a explicat că „de jure este o operațiune militară specială, dar, de facto, s-a transformat într-un război”

Răspunzând la o întrebare despre urmărirea penală a militanților anti-conflict pentru folosirea cuvântului „război”, Peskov a spus că a fost diferit contextul comentariilor sale. 

„Cuvântul război este folosit în contexte diferite. Comparați contextul meu cu cele din cazurile pe care le citați”, a spus el. 

Președintele Putin spusese anterior că Occidentul a duce un „război hibrid” împotriva Rusiei, dar nu a renunțat la a folosi în continuare expresia „operație militară specială” pentru a numi invazia din Ucraina, evitând astfel, în stil sovietic, să recunoască ceea ce e evident pentru toată lumea încă din februarie 2022 – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.