Vestea care înfricoșează Kremlinul: ”Nimeni nu se poate ascunde!”. În colaborare cu o agenție de informații a SUA, compania SpaceX a lui Elon Musk construiește o rețea de sute de sateliți spion care pot identifica rapid potențiale ținte, pentru armata americană, aproape oriunde pe glob


Vestea care înfricoșează Kremlinul: ”Nimeni nu se poate ascunde!”. În colaborare cu o agenție de informații a SUA, compania SpaceX a lui Elon Musk construiește o rețea de sute de sateliți spion care pot identifica rapid potențiale ținte, pentru armata americană, aproape oriunde pe glob

Agenția Reuters a relatat, sâmbăta, că rețeaua SpaceX a lui Elon Musk construiește o rețea de sute de sateliți spion care pot identifica rapid potențiale ținte aproape oriunde pe glob pentru armata americană, în baza unui contract secret cu o agenție de informații din Statele Unite. 

Rețeaua este construită de unitatea Starshield a SpaceX, în baza unui contract semnat în 2021 cu National Reconnaissance Office (NRO), o agenție de informații ce gestionează sateliții spion, care are personal de la U.S. Space Force și CIA și oferă imagini din satelit clasificate pentru Pentagon și alte agenții de informații. 

Contractul arată amploarea implicării SpaceX – care este cel mai mare operator de sateliți din lume – în proiectele militare și de informații ale Washingtonului și ilustrează și o investiție mai profundă a Pentagonului în sisteme de sateliți menite să sprijine forțele terestre. 

NRO și-a recunoscut misiunea de a dezvolta un sistem sofisticat de sateliți, dar a refuzat să comenteze concluziile Reuters cu privire la amploarea implicării companiei SpaceX, condusă de Elon Musk, în acest efort. 

„Oficiul Național de Recunoaștere dezvoltă cel mai capabil, divers și mai rezistent sistem spațial de informații, supraveghere și recunoaștere pe care l-a văzut vreodată lumea”, a spus un purtător de cuvânt al NRO. 

Constelația clasificată de sateliți spion este concepută pentru a oferi cea mai persistentă, răspândită și rapidă acoperire a activităților de pe Pământ. 

„Nimeni nu se poate ascunde”, a spus una dintre surse despre capacitatea potențială a sistemului, când a descris acoperirea rețelei. 

Sistemul își propune să fie mai rezistent la atacurile unor puteri spațiale sofisticate și extinde considerabil capacitățile de teledetecție ale guvernului SUA cu sateliți mari dotați cu senzori de imagine, precum și un număr mai mare de sateliți releu care transmit datele de imagistică și alte comunicații prin rețea, folosind lasere inter-sateliți, conform surselor (detalii AICI). 

Elon Musk a provocat în mod repetat frustrare în rândul unor oficiali din administrația Biden, de la începutul războiului din Ucraina, din cauza controlului său strict asupra rețelei Starlink, care este folosită de armata ucraineană pentru comunicaţii. De asemenea, unele decizii ale lui Musk privind Starlink au generat unele tensiuni între el și Kiev. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.